Sunday, January 17, 2016

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, προβλήματα σε πολλές περιοχές


Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια
Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, προβλήματα σε πολλές περιοχές
Κατεστραμμένη γέφυρα που συνδέει τη Διάβα με την Καλαμπάκα 
Κακοκαιρία σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις Σέρρες, την Κυριακή, όταν το ΙΧ του έπεσε σε χείμαρρο.

Το γύρισμα των ανέμων σε βόρειους από αργά το βράδυ της Κυριακής σηματοδοτεί την έλευση ενός χιονιά που θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι χιονοπτώσεις πρώτα θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα κρατήσουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.


Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη Δευτέρα και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια, ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Αχαΐα, η Κορινθία και η Αρκαδία.
Αναφορικά με την πιθανότητα χιονοπτώσεων στην Αθήνα, ο μετεωρολόγος Θ. Κολυδάς ανέφερε στο Mega ότι κατά την εκτίμησή του θα πέσει χιόνι και στο κέντρο της πόλης, όπως και στα ορεινά, καθώς επίσης στα βόρεια προάστια, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό.
Προβλήματα και καταστροφές από την κακοκαιρία
Την Κυριακή, στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Νέα Ερυθραία από τους ισχυρούς ανέμους. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 164 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους, καθώς και για κοπές δένδρων.

Στα Τρίκαλα κατάρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα το βράδυ του Σαββάτου από τα ορμητικά νερά του Πηνειού. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr μαζί με τη γέφυρα ο ποταμός παρέσυρε και ένα τεχνητό φράγμα που είχε κατασκευαστεί το περασμένο καλοκαίρι.



12 φωτογραφίες


Διαβάστε επίσης:

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα στην Πλάκα Δρεπάνου, στα Ίρια, στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα.

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Χαρακτηριστικό της όλης ζημιάς που έχει προκληθεί είναι η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην Πλάκα Δρεπάνου. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλία των Μύλων όπου η θαλασσοταραχή έβγαλε πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, επισκέφθηκε τα χωριά που πλήγηκαν από την κακοκαιρία και επέβλεψε τα συνεργεία που αποκαθιστούν τις ζημιές. Ο κ. Κωστούρος επισήμανε ότι ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των Ιρίων, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και η κακοκαιρία δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά σπίτια και καταστήματα της παραλίας.

Ο δήμαρχος είπε πως οι εργασίες αυτές είναι «ασπιρίνες» μπροστά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύνταξη μελετών, την ολοκλήρωση των οποίων αναμένει ο Δήμος για να δει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης.

Από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο, ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο 'Αργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.
«Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα νωρίς το πρωί αλλά τόσο τα συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής όσο και πολίτες καταφέραμε να μην υπάρξουν ζημιές και τελικά να κρατηθούν ανοικτοί και καθαροί οι δρόμοι» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καλλονής,Ταξιάρχης Βέρρος.
Αυτή τη στιγμή συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους του νησιού όπως στην εθνική οδό στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας από κατολισθήσεις ενώ αποκαθίσταται και η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.
Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.
«Δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα προβλήματα αλλά όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του χιονιά που αναμένεται να χτυπήσει τη Λέσβο από το βράδυ» είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας. Ήδη συνεργεία ρίχνουν  προληπτικά αλάτι σε μέρη όπου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας παγετού.
Στη Χίο, ο καταπέλτη του πλοίου «Ψαρά» προσέκρουσε στην προβλήτα του νότιου λιμενοβραχίονα και προκάλεσε ζημιές λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έφταναν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.
Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και σε εκπαιδευτικά σκάφη και εγκαταστάσεις του Ναυτικού στην περιοχή της Μπέλα Βίστα υπέστησαν ζημιές. Ζημιές υπήρξαν και στο λιμανάκι της Φάρκαινας όπου βούλιαξαν βάρκες.
Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν σήμερα όσοι επιβάτες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς από την Αθήνα προς την Ρόδο. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί στο νησί, ακυρώθηκε τόσο η πρωινή, όσο και η μεσημεριανή πτήση της Aegean για την Ρόδο, με τους επιβάτες να ενημερώνονται ότι θα υπάρχει έκτακτη πτήση το απόγευμα εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Χιονίζει από το πρωί στην ορεινή Αρκαδία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Όσοι πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και ορεινής Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν.
Ήδη πολλά χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά στην περιοχή της Γορτυνίας πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, Βαλτσινίκο, Μαγούλιανα, Βυτίνα, Λαγκάδια, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου που είναι ανοικτό, ενώ έχει χιονίσει και στην Ζήρεια Κορινθίας.
Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά.
Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.
Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη νεροποντή με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.
Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της 'Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπέιρου.
Στην Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου, του Δήμου Σουλίου, στη Θεσπρωτία έγινε κλήση στην Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό ατόμου ύστερα από ακινητοποίηση του αυτοκινήτου του στο οδόστρωμα, λόγω βροχόπτωσης.

Προβλήματα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, αφού, λόγω των χιονοπτώσεων, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους του ορεινού επαρχιακού δικτύου των δύο νομών. Επίσης, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο ορεινό δήμο Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι. Όμως, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Στην Τοπική Κοινότητα Αμοργιανών, στον Δήμο Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πυροσβέστες συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου που είχε αποκλειστεί λόγω της βροχόπτωσης σε ποιμνιοστάσιο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία: Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Σε κατάσταση επιφυλακής στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου του Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, που έστειλαν σήμερα οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ήδη στους σταθμούς μέτρησης στο ύψος του φράγματος στον Άρδα καταγράφονται 625 κυβικά, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη ποσότητα νερού, 730 κυβικά το δευτερόλεπτο, κατεβαίνει και από τον ποταμό Έβρο στον οποίο καταλήγει  και ο Άρδας.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζα και Έβρος, όπου καταγράφονται ήδη 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1400.

Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα, του ΄54 και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει. Αυτή την ώρα το νερό στον ποταμό Άρδα έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι τα 4,80 μέτρα καθώς έχει αγγίξει τα 5 μέτρα.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς, Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Λόγω της παύσης των έντονων βροχοπτώσεων και εν αναμονή χιονοπτώσεων, οι οποίες εάν σημειωθούν θα επιβραδύνουν την ταχύτητα του νερού, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου, η οποία όμως δεν θα γίνει αισθητή πριν από 24 ώρες.


In.gr
Newsroom ΔΟΛ
17 Ιαν. 2016, 10:21 |
Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιαν. 2016, 21:41

No comments: