Tuesday, April 4, 2017

Τα 4 αποτελεσματικά βήματα για να αναπτύξεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη

Του Μανώλη Ισχάκη
Για την επιτυχία σου δεν ευθύνεται το IQ αλλά το EQ, η συναισθηματική σου νοημοσύνη. Η συναισθηματική σου νοημοσύνη θα καθορίσει όχι μόνο την επιτυχία σου αλλά και την ευτυχία σου, το πως απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Δεν είναι τέλειο;

Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε κάτι στη ζωή μας. Όμως, πρόσεξε τι γίνεται, εστιάζουμε σε λάθος πράγματα. Εστιάζουμε στο να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Και είναι πολύ καλό αυτό αλλά δεν είναι αρκετό. Στενοχωριόμαστε αν δεν έχουμε τον δείκτη νοημοσύνης, το IQ που έχει ένας άλλος άνθρωπος, αλλά δεν πειράζει γιατί δεν μας επηρεάζει αυτό για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Θέλω να ξέρεις ότι και να πετύχεις, να έχεις 100 εκατομμύρια, να έχεις συντρόφους, να έχεις πλούτη, ότι και να έχεις στη ζωή σου, τελικά αυτό που μετράει είναι το τι νιώθεις στο τέλος της ημέρας. Αυτό που μετράει είναι το τώρα, αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, ποια είναι τα συναισθήματα σου και πως το απολαμβάνεις… Γιατί; Γιατί όλα με αυτό αποτιμώνται. Το συναίσθημα σου είναι το νόμισμα που εξαργυρώνεις στην κάθε σου κίνηση, στην κάθε σου σκέψη, στην κάθε σου δράση.
Έτσι λοιπόν αν δεν γίνεις ειδικός ώστε να αποκτήσεις έλεγχο των συναισθημάτων σου τότε η ζωή θα γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σου χωρίς να το καταλάβεις και δεν είναι αυτό που αξίζεις.
Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι 4 παράγοντες, στους οποίους πρέπει να γίνεις ο καλύτερος και να εξασκηθείς, για να πάρεις την ζωή στα χέρια σου.

1. Η συνομιλία που έχεις εσύ με τον εαυτό σου

Όλοι οι άνθρωποι μέσα μας έχουμε μια φωνούλα. Μια φωνούλα που έχει άποψη για τα πάντα. Για παράδειγμα, πάμε σε μία δεξίωση και λέμε “Αχ, πως φαίνομαι τώρα; Φαίνομαι καλά;” Άλλο παράδειγμα, θέλω να πάω σε έναν εργοδότη ή σε έναν πελάτη ή θέλω να πάω να μιλήσω σε μία γυναίκα ή σε έναν άνδρα και αμέσως η φωνούλα ενεργοποιείται “Δεν είμαι καλός, δεν είμαι αρκετός, δεν γίνεται, η ζωή είναι χάλια”. Αλήθεια, ποια είναι η άποψη σου για την ζωή; Ποια είναι η άποψη σου για εσένα; Ποια είναι η άποψη σου για τις καταστάσεις; Ποια είναι η άποψη σου για τους στόχους σου; Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Γι’ αυτό λοιπόν θέλω να καταγράψεις τι λες έως τώρα στον εαυτό σου. Θέλω να αποκτήσεις επίγνωση στο τι λες έως τώρα στον εαυτό σου. Σκέψου το εξής, εάν αυτά που έλεγες στον εαυτό σου τα έλεγες σε έναν άλλον άνθρωπο φωναχτά θα σε έκανε παρέα; Εάν δεν σε έκανε παρέα τότε μην περιμένεις πολλά από τον εαυτό σου. Και είναι απόλυτα λογικό. Γιατί ο δεύτερος παράγοντας είναι η αυτοπεποίθηση.

2. Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση εξαρτάται άμεσα με το τι λες στον εαυτό σου. Έτσι λοιπόν η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που χρειάζεται να αναπτύξεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όχι να έχεις κάποιες φορές αυτοπεποίθηση και κάποιες φορές όχι. Όχι να έχεις λίγο ή πολύ αυτοπεποίθηση. Θέλεις να έχεις απόλυτη αυτοπεποίθηση. Θέλεις να πιστεύεις απόλυτα στον εαυτό σου. Γιατί αν δεν πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου δεν μπορεί να πιστέψει κανένας άλλος άνθρωπος σε εσένα. Και αν δεν πιστέψει κανένας άλλος άνθρωπος σε εσένα, μάντεψε, ποια θα είναι τα οικονομικά σου, ποιες θα είναι οι σχέσεις σου, ποια θα είναι η ίδια σου η ζωή;
Άρα λοιπόν η επόμενη ερώτηση που έχω για εσένα είναι η εξής, Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου; Θυμήσου: Αυτό-πεποίθηση. Οι πεποιθήσεις που έχω για τον εαυτό μου.

No comments: