Thursday, April 27, 2017

8 τύποι ανθρώπων που δηλητηριάζουν τη ζωή σας

“Όταν ένα τοξικό άτομο δεν μπορεί πλέον να σας ελέγξει, θα προσπαθήσει να ελέγξει τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι. Η παραπληροφόρηση που πλέκεται γύρω σας, θα αισθανθείτε ότι είναι άδικη, αλλά περιμένετε και πιστέψτε ότι και οι άλλοι άνθρωποι θα δουν τελικά την αλήθεια, όπως ακριβώς κάνατε και εσείς.”
Τζιλ Μπέικγουεϊ
Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να κοιμηθούμε, πλημμυρίζουμε με αρνητικότητα. Θέλετε να δείτε τηλεόραση; Θα δείτε τοξικά πράγματα. Εργασία στο γραφείο; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνεργάτες που εκπέμπουν αρνητικότητα – ένα κοινό φαινόμενο στο χώρο εργασίας. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι παντού και δυστυχώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα.
Αυτή η συνεχής έκθεση στην αρνητική ενέργεια, μπορεί να αφήνει ένα αίσθημα σύγχυσης, απογοήτευσης και να μας στραγγίζει σωματικά. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια περίοδο κατάθλιψης, άγχους ή να εκδηλωθεί με άλλα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα.
Δυστυχώς, η πρώτη πηγή αρνητικότητας (με μεγάλη διαφορά) είναι τα άλλα ανθρώπινα όντα. Χωρίς να αντιμετωπιστούν σωστά, τέτοια άτομα μπορούν να έχουν δηλητηριώδη επιρροή σε οποιονδήποτε και σε όλους, πράγμα που συχνά είναι και η πρόθεσή τους.
Οι τοξικοί άνθρωποι έρχονται με κάθε είδους μορφή: δυνατοί ή ήσυχοι. Θυμωμένοι ή ήρεμοι. Έξυπνοι ή χαζοί. Εκκεντρικοί ή “φυσιολογικοί” και ούτω καθεξής. Ο εντοπισμός ενός τοξικού ατόμου δεν είναι πάντα απλός, καθώς πολλοί από αυτούς τους τύπους είναι ταλαντούχοι στο χειρισμό του άλλου.
Με την κατανόηση των διαφορετικών τύπων τοξικών ανθρώπων, μπορούμε να αποτρέψουμε ή να επιλύσουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε πραγματική ή πιθανή σύγκρουση. Ο προσδιορισμός του προβλήματος, είναι το πιο σημαντικό βήμα για την επίλυσή του και οι τοξικοί άνθρωποι δεν διαφέρουν.
Μάθετε παρακάτω για τους 8 τύπους τοξικών ανθρώπων και πώς μπορούν να δηλητηριάσουν τη ζωή σας.

1 Αυτοί που ασκούν συνεχώς κριτική

Για κάποιον περίεργο λόγο, πολλοί τοξικοί άνθρωποι νιώθουν να κερδίζουν κάτι με την αδιάλειπτη κριτική στους άλλους. Αποδώσετε το στην κακή εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Ή στην ανάγκη να νιώθουν ανώτεροι ή σε οτιδήποτε άλλο – ο λόγος δεν έχει σημασία. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, καθώς είναι τοξική.
Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπους στη ζωή μας που “θα μας πουν ό,τι πρέπει να ακούσουμε, όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε”. Αυτός ο διάλογος ονομάζεται “εποικοδομητική κριτική” και έχει σκοπό να μας κάνει καλύτερους. Η τοξική κριτική, κάνει ακριβώς το αντίθετο και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ανεκτή.
Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ακούσουν ότι η συμπεριφορά τους είναι ανεπιθύμητη και προσβλητική. Μετά συνεχίστε κανονικά την ημέρα σας.

2 Αυτοί που σπαταλούν τον χρόνο μας

Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά αναζητούν την προσοχή όπου και αν βρίσκονται. Άλλοι μπορεί απλώς να υποτιμήσουν τον χρόνο σας. Αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι έχετε να κάνετε πράγματα. Και οι δύο ομάδες ανθρώπων είναι τοξικές. Οι άνθρωποι που σπαταλούν χρόνο για κανέναν άλλο σκοπό, παρά μόνο για να σπαταλούν απλά χρόνο, είναι τοξικοί. Αυτό απαιτεί να βάλουμε σαφή όρια και να τα υπερασπιστούμε.

3 Αυτοί που διαρκώς απογοητεύουν εμάς και τους άλλους

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι εμείς, σίγουρα θα απογοητεύσουμε τους άλλους κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ίσως περισσότερες από μία φορές και αυτό δεν είναι κακό. Εκτός και αν η απογοήτευση των άλλων γίνει συνήθεια. Τότε υπάρχει τοξικότητα.
Εάν κάποιος στη ζωή σας επαναλαμβάνει αυτόν τον βλαπτικό κύκλο, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα από τα δύο πράγματα: (1) να τους πείτε ότι δεν θα επιτρέψετε να συνεχιστεί – και αν το κάνει, (2) να βγάλετε αυτό το άτομο από τη ζωή σας.

4 Αυτοί που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους

Πολλοί τοξικοί άνθρωποι έχουν μια τάση για εγωκεντρισμό. Οτιδήποτε φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από αυτούς – και δεν σταματούν ποτέ.
Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι, μπορούν να “αποκρυπτογραφηθούν” από το τι “παίρνουν” σε αντίθεση με το τι “δίνουν” στις σχέσεις. Εάν δεν τους ωφελεί κάτι προσωπικά, το απορρίπτουν. Οι περισσότεροι τοξικοί άνθρωποι αυτής της φύσεως, δεν αλλάζουν ποτέ… γι’ αυτό, απλά αφήστε τους να φύγουν.

5 Όσοι είναι κατά κανόνα αδιάφοροι

Το πέμπτο σημάδι, αφορά τους ανθρώπους που επιλέγουμε να διατηρήσουμε στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τη στάση αδιαφορίας τους. Όταν αγαπάμε/συμπαθούμε/φροντίζουμε έναν άλλον άνθρωπο και τα συναισθήματά μας δεν ανταποδίδονται από αυτό το πρόσωπο, είναι ένα σκληρό χτύπημα.
Το “ο χρόνος θεραπεύει όλες τις πληγές”, είναι ένα αξίωμα που σίγουρα ισχύει στην περίπτωση αυτή. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιο άλλο άτομο να σας δείξει ότι νοιάζεται. Ίσως η καλύτερη επιλογή, είναι να το αφήσουμε να φύγει και να υποστούμε τον πόνο.

6 Αυτοί που υπερβάλλουν στη ζήλια

Είναι εντάξει να είσαι λίγο ζηλιάρης για ένα άτομο κάπου κάπου. Ωστόσο, όταν κάποιος είναι συνεχώς ζηλιάρης, είναι δύσκολο να είσαι κοντά του.

No comments: