Thursday, May 18, 2017

Αυτά συμβαίνουν στο σώμα σας όταν είστε υπερβολικά αγχωμένοι

“Το στρες είναι μια ανίδεη κατάσταση. Πιστεύει ότι όλα είναι επείγον. Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό.” – Natalie Goldberg
Το στρες εκδηλώνεται όταν κάποιος βιώνει συναισθηματική ή διανοητική πίεση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή η συναισθηματική ή διανοητική πίεση δημιουργεί απελπισία – μια καταστροφική ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να βλάψει το μυαλό και το σώμα.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι το στρες μπορεί να σας σκοτώσει. Το γεγονός αυτό και η σχεδόν καθολική παρουσία του στρες στην καθημερινή ζωή δεν αποτελούν καλό στοιχείο για την ατομική και τη δημόσια υγεία. Εξετάστε μερικά από αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία:
  • Το 77% των ανθρώπων βιώνουν τακτικά σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από άγχος.
  • Tο 73% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν συχνά ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος.
  • Το 33% των ανθρώπων νιώθουν ότι ζουν “με υπερβολικό άγχος”.
  • Το 48% των ανθρώπων δηλώνουν ότι μένουν άυπνοι το βράδυ εξαιτίας του άγχους.
  • Το 48% των ανθρώπων αναφέρουν ότι το άγχος έχει αρνητική επίδραση στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 78 όργανα στο σύνολο, τα οποία χωρίζονται σε 13 “μεγάλα” συστήματα οργάνων. Από όλα τα όργανα, πέντε θεωρούνται ζωτικής σημασίας: ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Επειδή το άγχος τα επηρεάζει όλα αρνητικά, ιδιαίτερα τα ζωτικά όργανα.
Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε την επίδραση του άγχους σε 10 μεγάλα συστήματα οργάνων. Επίσης θα σας δώσουμε αποτελεσματικούς τρόπους για να αποβάλλετε το στρες από το σώμα και το μυαλό σας (και από τα όργανα σας φυσικά)!
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ

1. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και είναι ένας δυνητικά απειλητικός για τη ζωή στόχος από το χρόνιο στρες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μετρούν περίπου 610.000 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – ή αλλιώς  1 στους 4 θανάτους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Περαιτέρω έρευνα συνεχίζει να συνδέει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το άγχος. Η παρουσία στρες, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλες επικίνδυνες συνήθειες (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ) πιστεύεται ότι αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες για τον καθένα σε αυτή τη νόσο.

2. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός είναι ο “κεντρικός διαχωρισμός” του νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα έχει άμεσο ρόλο στη σωματική ανταπόκριση στο άγχος, το οποίο χωρίζεται στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

No comments: