Tuesday, May 9, 2017

Ferdinand Monoyer: Ο οφθαλμίατρος που επινόησε τον πίνακα οξύτητας

Ο Ferdinand Monoyer (9 Μαΐου 1836 – 11 Ιουλίου 1912) ήταν Γάλλος οφθαλμίατρος, γνωστός για την εισαγωγή της διόπτρας το 1872. Επινόησε τον πίνακα Monoyer, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εξέταση της οπτικής οξύτητας.

Η διόπτρα (dpt) είναι μια μονάδα μέτρησης της οπτικής ισχύος ενός φακού ή καμπύλου καθρέφτη, η οποία είναι ίση με την αντίστροφη απόσταση εστιακού μήκους που μετράται σε μέτρα (m-1). Για παράδειγμα, ένας φακός 3 διοπτρών φέρνει παράλληλες ακτίνες φωτός για εστίαση στο 1/3 μέτρου. Ένα επίπεδο παράθυρο έχει οπτική ισχύ μηδέν διόπτρων δηλαδή δεν εστιάζει ή διαχέει το φως.
O πίνακας Monoyer είναι ο πίνακας που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να αξιολογήσουν την οπτική ικανότητα των ανθρώπων. Η δομή του είναι εξαιρετικά απλή καθώς αποτελείται από 10 γραμμές με γράμματα τα οποία είναι μεγάλα στη βάση και μικραίνουν ανεβαίνοντας. Η οπτική ικανότητα του εξεταζόμενου ορίζεται στη γραμμή που συνεχίζει  να αναγνωρίζει σωστά τα γράμματα από ορισμένη απόσταση. Ο Monoyer εισήγαγε στον πίνακα και το όνομά του, έτσι διαβάζοντας κάθετα από κάτω προς τα πάνω σε κάθε πλευρά του διαγράμματος, μπορεί κανείς να διαβάσει Ferdinand Monoyer.


No comments: