Thursday, June 1, 2017

Μάθε να σκέφτεσαι θετικά

Η θετική σκέψη είναι μια έννοια ευρέως χρησιμοποιούμενη, που όπως όλες οι έννοιες έχει κάποια ιδιαίτερη έννοια για τον καθένα μας. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι συνώνυμο της υπεραισιοδοξίας, άλλοι της αισιοδοξίας, άλλοι της πίστης, άλλοι της αυτοπεποίθησης, άλλοι της ουτοπίας, άλλοι της δύναμης κτλ. Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν ότι… έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην ζωή μας.
Αν ποτέ δεν είχατε το χρόνο να ελέγχετε τις σκέψεις σας, ήρθε η στιγμή να κάνετε μία δοκιμή.Υπολογίζεται ότι ο εγκέφαλός μας παράγει περίπου 70.000 σκέψεις την ημέρα. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλός μας παράγει σκέψεις είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι και εάν αφιερώσουμε μόλις 10 λεπτά ελέγχοντας τις σκέψεις μας, θα εκπλαγούμε από το αρνητικοί μπορεί να είμαστε.
Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που μας δυσανασχετούν όπως η εργασία μία όμορφη ημέρα, αλλά και πράγματα που μας ανησυχούν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πάντα ακούμε σε έρευνες και συζητήσεις ότι προϋπόθεση της ευεξίας είναι η θετική σκέψη, όμως πόσο εύκολο είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά αφού δεν το συνειδητοποιούμε όταν συμβαίνει;
Η απάντηση είναι να προσπαθούμε κάθε φορά που σκεφτόμαστε κάτι συνειδητά να είναι θετικό. Ακόμη και σε μία αρνητική σκέψη πρέπει να προσπαθούμε να βγάζουμε τη θετική πλευρά της. Μετατρέποντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό σκέψεων σε θετικές, συνηθίζουμε σταδιακά να σκεφτόμαστε μόνο θετικά, να είμαστε πιο αισιόδοξοι στη ζωή μας και επομένως να νιώθουμε ευεξία κάθε στιγμή.
Πάντοτε θερίζουμε, ό,τι σπέρνουμε. Αν είμαστε ικανοί να σχηματίσουμε σκέψεις υγείας, αγάπης και χαράς, αυτές οι σκέψεις μας ξανάρχονται πίσω σαν ηχώ. Αν όμως σχηματίσουμε σκέψεις μίσους, θυμού, ζήλιας, φόβου, τ΄αποτελέσματα γρήγορα θα εκδηλωθούν στην ίδια μας τη ζωή. Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο παρά τ΄αποτελέσματα των σκέψεων του. Γ΄αυτό το ουσιαστικό σημείο είναι: Πως θα μπορέσουμε να σχηματίζουμε σκέψεις καλές και να διώχνουμε τις κακές. Στην αρχή θα είναι δύσκολο να εμποδίζουμε τον σχηματισμό κακών σκέψεων αλλά ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε αμέσως: να εμποδίζουμε τις κακές σκέψεις να μένουν για πολύ στο νού μας. Ο μοναδικός τρόπος είναι να τις αντικαθιστούμε με τις αντίστοιχες θετικές σκέψεις.
Ας πούμε π.χ ότι μας εκνευρίζει και μας στενοχωρεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων. Στην περίπτωση αυτή γράφουμε μια σκέψη στο μυαλό μας η οποία λέει περίπου τα εξής: » η υπερβολική καθυστέρηση, ο θόρυβος, τα καυσαέρια, με κάνουν να τρελαίνομαι». Αφού σκεφθούμε λιγάκι πως μπορούμε να γλυτώσουμε απ΄αυτή την ενόχληση, κάνουμε κάτι άλλο. Ψάχνουμε στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, βρίσκουμε μια μουσική που μας αρέσει, συγκεντρωνόμαστε στη μουσική και ξεχνάμε την καθυστέρηση και τις άλλες ενοχλήσεις. Έτσι αντικαθιστούμε μια αρνητική σκέψη, μια αρνητική κατάσταση με μια αντίστοιχη θετική. Αν μας ενοχλούν οι φωνές των παιδιών, η αυστηρότητα στο θέμα αυτό μας κάνει να γράψουμε στο μυαλό μας την εξής σκέψη: Όλα μπορώ να τα ανεχτώ εκτός απο τα μικρά παιδιά.
Η αντίστοιχη θετική σκέψη που πρέπει να κάνουμε είναι η εξής: Μπορώ να ανεχτώ τα πάντα, απολύτως όλα, τίποτε δεν με ενοχλεί. Τη στιγμή που θα σκεφθούμε κατ΄αυτό τον τρόπο, οι φωνές των παιδιών σταματάνε να μας ενοχλούν. Δεν μπορούμε να μη σκεπτόμαστε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το μυαλό μας να γεννάει σκέψεις. Εκείνο όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε τις σκέψεις. Το μίσος και η περιφρόνηση μας δένει με το πρόσωπο ή με την κατάσταση που μισούμε με ατσάλινα δεσμά. Η μόνη δύναμη που μπορεί να μας απελευθερώσει είναι η ΑΓΑΠΗ.Η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές. Η αντικατάσταση του μίσους και της περιφρόνησης με αισθήματα αγάπης και εκτίμησης.
Με τις θετικές σκέψεις και την αγάπη γινόμαστε ευτυχισμένοι. Με τις αρνητικές σκέψεις και το μίσος είμαστε δυστυχισμένοι. Αμέσως μόλις μας έρχεται μια αρνητική σκέψη πρέπει ν΄ανοίγουμε δρόμο για μια αντίστοιχη καλή σκέψη.
Το άσχημο όμως είναι ότι η άγνοια των νόμων της ζωής, η άγνοια του καλού και του θετικού μας οδηγεί σε μια διαρκή συμβίωση με το κακό και τη δυστυχία που πηγάζει απ΄αυτό.
Ένας μεγάλος εσωτεριστής φιλόσοφος είπε για τη δύναμη της σκέψης: «Σπείρε μια σκέψη και θέρισε μια πράξη, σπείρε μια πράξη και θέρισε μια συνήθεια. Σπείρε μια συνήθεια και θέρισε χαρακτήρα. Σπείρε χαρακτήρα και θέρισε πεπρωμένο».
Μελετήστε και σκεφτείτε αυτές τις σκέψεις και θα νιώσετε πόσο πραγματικές και πόσο σοφές είναι. Αρχίστε να σπέρνετε θετικές σκέψεις. Τα πάντα αρχίζουν απ τη σκέψη.

No comments: