έχει γράψει ο Κωστής Παλαμάς.
Θαλασσινή αλμύρα, ονειρικό σεληνόφως, χρυσές αμμουδιές και… ο υδράργυρος στα ύψη!
Η ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αδιαμφισβήτητα έντονη, πολλές φορές αφόρητη. Κι ενώ τα ταξίδια, οι θάλασσες, οι αποδράσεις μάς δελεάζουν να βγούμε από τα σπίτια μας, είμαστε εκτεθειμένοι όλο και πιο πολύ στον ήλιο και τη ζέστη, και γινόμαστε περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση ηλίασης.
Δυστυχώς, η άγνοια γύρω από το θέμα της ηλίασης και της θερμοπληξίας, εγκυμονεί κινδύνους. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Η Θερμική νόσος (heat illness) αποτελεί μια αλληλουχία ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια του οργανισμού να ανταποκριθεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Περιλαμβάνει ελαφρές βλάβες, όπως:
- Το θερμικό οίδημα
- Τις θερμικές μυικές κράμπες
- Το θερμικό εξάνθημα
- Τον θερμικό τέτανο
- Το θερμικό συγκοπικό επεισόδιο
- Τη θερμική καταβολή(heat exhaustion) ή τη λεγόμενη «ηλίαση» και, τέλος,
- Τη θερμοπληξία ή αλλιώς θερμική καταπληξία (heat stroke), η οποία αποτελεί τη σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη για τη ζωή βλάβη, που σχετίζεται με τη θερμότητα.
Τι είναι η ηλίαση;
Είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ύστερα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα, κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και γενικά τα εξασθενημένα άτομα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης;
- Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 40°C, αν και η ηλίαση μπορεί να διαγνωστεί και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
- έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά
- ζάλη, ναυτία
- δύσπνοια
- αίσθημα κόπωσης
- έμετος
- γρήγορος και δυνατός παλμός (ταχυκαρδία)
- πτώση της αρτηριακής πίεσης
- διανοητική σύγχυση, κεφαλαλγία
Τι είναι η θερμοπληξία;
Ορίζεται ως αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 41.1°C συνοδευόμενη από νευρολογικά συμπτώματα. Αποτελεί μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού.
Για την εμφάνιση της θερμοπληξίας, θα πρέπει κάποιος να βρίσκεται σε υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και, ταυτόχρονα, να έχει κάποιον προδιαθεσικό παράγοντα, όπως:
- Ηλικία άνω των 65 ετών
- Ύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας πάθησης των νεφρών ή του ήπατος (συκώτι)
- Κατανάλωση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων
- Κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, β-αναστολέων
- Ιστορικό θερμοπληξίας στο παρελθόν
- Παχύσαρκοι-υπέρβαροι
- Υποσιτισμένοι, εξασθενημένοι
- Απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. σε μαραθώνιο)
- Πολύωρη εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;
Εάν ασθενής με κάποιον προδιαθεσικό παράγοντα δεν αναγνωρίσει τα συμπτώματα της ηλίασης που αναφέρθηκαν παραπάνω και δεν τα αντιμετωπίσει εγκαίρως, τότε ακολουθεί η εμφάνιση της θερμοπληξίας, που χαρακτηρίζεται από:
- απώλεια συνείδησης
- έλλειψη συντονισμού, ισορροπίας
- σπασμούς
- σύγχυση, δυσκολία κατανόησης ή συνομιλίας
- ψευδαισθήσεις, παραλήρημα
- κώμα
Πώς αντιμετωπίζονται;
Εάν κάποιος εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ενόσω βρίσκεται κάτω από τον ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε:
- Μεταφέρετε τον ασθενή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος (εάν υπάρχει κλιματιζόμενη αίθουσα ακόμα καλύτερα)
- Βοηθήστε τον να ξαπλώσει, σηκώστε ελαφρώς τα πόδια του προς τα πάνω και ξεκουμπώστε τα ρούχα του
- Δώστε του να πιει πολύ νερό, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το σώμα του να ενυδατωθεί (στην περίπτωση που ο ασθενής έχει ναυτία, κάνει έμετους ή είναι ληθαργικός, αποφύγετε τη χορήγηση υγρών από το στόμα)
- Εφαρμόστε παγοκύστεις σε περιοχές του σώματος όπου μεταφέρεται η θερμότητα, όπως στις μασχάλες, στο στήθος και στους βουβώνες (περιοχή του ισχίου ανάμεσα στην κοιλιά και τους μηρούς)
- Εάν αυτό είναι δυνατόν, τυλίξτε τον ασθενή με ένα βρεγμένο σεντόνι και, εάν υπάρχει ανεμιστήρας, στρέψτε τον προς τον ασθενή
- Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν ή είναι έντονα, καλέστε έναν γιατρό ή μεταφέρετε τον ασθενή στο κοντινότερο νοσοκομείο
Είναι σημαντικό να μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει τα πρώιμα συμπτώματα της ηλίασης, αλλά, ακόμα πιο σημαντική, είναι η πρόληψη!
Αποφεύγουμε λοιπόν την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11:00-16:00), πίνουμε πολλά υγρά, φοράμε πάντα καπέλο και κάνουμε αρκετά μπάνια κατά την παραμονή μας στη θάλασσα.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε πως αρκετοί ασθενείς που λαμβάνουν αντι-υπερτασική φαρμακευτική αγωγή πιθανόν να χρειάζονται τροποποίηση της δοσολογίας τους από τον θεράποντα ιατρό τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πηγή πληροφοριών: medscape
πηγή: Times News
No comments:
Post a Comment