Tuesday, July 4, 2017

Η ασθένεια ως σύγκρουση μεταξύ μυαλού και σώματος

Το σώμα μιλά και εκφράζει τον εαυτό του με συμπτώματα. Αρρώστιες, πληγές, πόνοι και δυσφορία υποδεικνύουν πως κάτι κακό συμβαίνει στο σώμα. Τις περισσότερες φορές αυτό το “κάτι κακό” έχει να κάνει με τα συναισθήματα.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές. Μπορεί να φαίνεται παρόμοια με τις απαρχαιωμένες θεωρίες του Φρόιντ περί ψυχανάλυσης και καταστολής, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό. Η τρίτη γενιά θεραπειών όπως η γιόγκα, η θεραπεία αναγέννησης κυττάρων, η βιοχημεία και η κβαντική φυσική έχουν φτάσει μέσω διαφορετικών απόψεων στην ιδέα πως το μυαλό και το σώμα είναι συνδεδεμένα και έχουν πολύ ισχυρή επιρροή μεταξύ τους.

Προειδοποιήσεις του σώματος

Όταν πονάτε, είστε κουρασμένοι ή άρρωστοι, σημαίνει πως το σώμα σας, σας προειδοποιεί για κάτι. Το μυαλό ερμηνεύει πως ίσως η κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματα σας. Είναι καιρός να σταματήσετε και να αναλύσετε τι συμβαίνει, πως νιώθετε και πως σας επηρεάζει.
Αν πάντα χρησιμοποιείτε παραδοσιακά γιατροσόφια ως πρώτη επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του μυαλού ώστε να αυξήσετε τα αποτελέσματα της φροντίδας και της περιποίησης του εαυτού σας. Αλλά για να εξερευνήσετε την δύναμη του μυαλού, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, συγκατάβαση και υπομονή.
«Η αρρώστια στην ουσία είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της ψυχής και του σώματος και δε θα εξαλειφθεί ποτέ παρά μόνο με την πνευματική και ψυχική προσπάθεια.»
-Dr. Edward Bach-

Η δύναμη των σκέψεων

Το μυαλό είναι φτιαγμένο από σκέψεις. Κάθε σκέψη που περνά από το μυαλό επηρεάζει την ζωή, το σώμα και σχεδόν όλη σας την πραγματικότητα. Οι σκέψεις που έχουν την περισσότερη επιρροή στο περιβάλλον σας είναι αυτές στις οποίες δίνετε πιο πολύ προσοχή και τις τρέφετε με τα λόγια, τις πράξεις και τις αντιδράσεις σας.
Αν οι σκέψεις επηρεάζουν την πραγματικότητα και το σώμα, τότε η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στην λύση των προβλημάτων, να θεραπεύσει αρρώστιες και να αντισταθμίσουν οι αδυναμίες. Ωστόσο, η θετική σκέψη από μόνη της δεν φτάνει. Το να σκέφτεστε μόνο αυτό που θεωρείτε “σωστό” περιλαμβάνει την κριτική και τις υποθέσεις που θα λάβετε από οτιδήποτε επιθυμείτε χωρίς να θέλετε να κάνετε τίποτα γι αυτό.
Για να αλλάξετε αυτόν τον τρόπο σκέψης και για να ερμηνεύσετε αυτό που λαμβάνετε πρέπει να πάτε βαθύτερα στον κόσμο των συναισθημάτων σας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και το να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας.

Η αρρώστια ως ερμηνεία της πραγματικότητας

Μια αρρώστια μπορεί να είναι η αντανάκλαση πως το μυαλό σας κάνει κάτι που δε σας αρέσει. Για να το αλλάξετε αυτό, πρέπει να παρατηρήσετε πως είναι προγραμματισμένο, πως αποκτήσατε αυτόν τον προγραμματισμό και πως εκδηλώνεται στην συμπεριφορά σας. Η συναισθηματική διαχείριση μαθαίνεται από την οικογένεια.
Συναισθήματα όπως φόβος, θυμός, οργή, θλίψη και αμφιβολία αντανακλούν συγκεκριμένες ψυχικές συμπεριφορές που μας κάνουν να αντιδρούμε με ακατάλληλο τρόπο. Ίσως έχετε θέματα εμπιστοσύνης ή περιμένετε πολλά από τους άλλους.
Συγκεκριμένα σωματικά ζητήματα φυτεύονται και σπέρνονται στο έδαφος των συναισθημάτων. Κάποιοι πόνοι είναι οι επιπτώσεις της ανικανότητας μας να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε πόνο, δυσαρέσκεια ή θυμό. Αυτές οι εμπειρίες βρίσκονται αδρανείς μέσα μας και αργά εκδηλώνονται με συμπτώματα στο φυσικό σώμα.
Συνοψίζοντας, συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα είναι συνδεδεμένα με την δυστυχία, τη δυσαρέσκεια, την προσήλωση, με θέματα ελέγχου, με καταπιέσεις ή παρεξηγήσεις, με θυμό κτλ. Λένε, πως κάθε αρρώστια αντανακλά κάτι το οποίο είναι κρυμμένο βαθιά μέσα μας. Αν η καρδιά είναι πληγωμένη, ενοχλημένη, θυμωμένη ή απογοητευμένη, το σώμα θα κατοπτρίσει αυτά τα συναισθήματα. Το σώμα είναι η πιο άμεση αντανάκλαση του πως σκέφτεστε και νιώθετε.

Συναισθήματα και αρρώστιες

Η έρευνα η οποία αποκαλύφθηκε στο βιβλίο Emotions and Health που εκδόθηκε από τον Editorial Ariel, περιγράφει πως τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευεξία των ανθρώπων και στην ανάπτυξη των ασθενειών από ψυχολογικής, φυσιολογικής και κοινωνικής άποψης.
Μαθαίνουμε περισσότερα για τις μεταβλητές που είναι ωφέλιμες στην υγεία, αλλά επίσης έχουμε περισσότερη γνώση για την πίεση, τον ανταγωνισμό και τα αιτήματα που επιβάλλονται στην καθημερινή μας ζωή. Από αυτή την άποψη, η συναισθηματική διαχείριση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και κατ΄ επέκταση για τις ασθένειες.

Σκέφτομαι άρα υπάρχω

Η Louise L. έχει αφιερώσει πολύ χρόνο από την ζωή της στο να διδάσκει στους ανθρώπους πως οι σκέψεις αλλάζουν τη ζωή τους. Έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν βοηθήσει άτομα να ανακαλύψουν την αξία τους. Πιστεύει πως αν τα παιδιά μάθουν την δύναμη των σκέψεων τους από μικρή ηλικία, το ταξίδι τους στη ζωή θα είναι πολύ πιο χαρούμενο και ευχάριστο.
Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε για την δύναμη των σκέψεων και των λέξεων που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Αν μπορείτε να τις ταχτοποιήσετε, να μεταμορφώσετε τις αρνητικές πράξεις και λέξεις σε θετικές και τις εσωτερικοποιήσετε, θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεστε και ζείτε.
«Η ουσία της δύναμης είναι πάντα στην παρούσα στιγμή».
Louise L. Hay-

Πώς να νιώσετε καλύτερα

Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και μπορείτε να μάθετε από κάθε εμπειρία. Μαθαίνετε πώς να γνωρίσετε τον εαυτό σας και πως να τον αποδεχθείτε. Μαθαίνετε πώς να έχετε μια καλή σχέση και με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Πως πρέπει να σταματήσετε να περιμένετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε πιο αγαπητοί, υπομονετικοί, αξιόπιστοι και συμπονετικοί. Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας και να απαιτείτε πολλά από αυτόν. Απολαύστε αυτό που έχετε, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ενθουσιαστεί από πράγματα και πιστέψτε πως το σύμπαν σας έχει δώσει ότι χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι.
Αν μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα, το σώμα σας θα σταματήσει να σας στέλνει σχετικά σημάδια. Αν είστε πάντα κουρασμένοι ή άρρωστοι, αυτό μπορεί να είναι σημάδι πως εκθέτετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω της αδύναμης διαχείρισης των συναισθημάτων σας. Όταν είστε χαρούμενοι, ήρεμοι, ώριμοι, ερευνητικοί και πλήρεις, εκκρίνετε ορμόνες που σας δίνουν ενέργεια, ζωτικότητα και υγεία.

πηγή: awakengr.com

No comments: