Λευκό ψωμί

Ο οργανισμός μας απορροφά πολύ γρήγορα τα προϊόντα που φτιάχνονται από επεξεργασμένο αλεύρι και αυτό εκτοξεύει το σάκχαρό μας στα ύψη. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, αλλά και πάλι με μέτρο.

Αναψυκτικά

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα σακχαρούχα ποτά. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά, βρίσκονταν σε 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά “διαίτης”, που απλώς περιέχουν εναλλακτικές – αλλά εξίσου επικίνδυνες – μορφές ζάχαρης. Προτιμήστε ανθρακούχο νερό με λεμόνι.

Κόκκινο κρέας

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας, αλλά πρέπει να το καταναλώνετε πολύ προσεκτικά. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη διαβήτη. Προτιμήστε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και τα low-fat γαλακτοκομικά.

Fast food

Πίτσες, κρέπες και φαλάφελ. Πολύ νόστιμα και πάρα πολύ ανθυγιεινά. Αυτές οι τροφές πρακτικά έχουν μηδενική διατροφική αξία, καθώς μας προσφέρουν μόνο θερμίδες, κενούς υδατάνθρακες, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και αλάτι. Το αλάτι, μάλιστα, αυξάνει και τον κίνδυνο για επιπλοκές στην αρτηριακή πίεση—κάτι που οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Πλήρες γάλα

Τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας. Αγοράστε γαλακτοκομικά προϊόντα με 1% ή 0% λιπαρά, ώστε να προσλαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου, χωρίς το επιπλέον, περιττό βάρος των λιπαρών.