Wednesday, October 17, 2007

854 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν!


Ευκαιρία για μια θλιβερή διαπίστωση αποτέλεσε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού: σε έναν κόσμο που διαθέτει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, πάνω από 850 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν.
«Ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή, και σε ποσότητα και σε ποιότητα, για να θρέψει ολόκληρο τον πληθυσμό του, όμως απόψε 854 εκατ. άνθρωποι θα πέσουν για ύπνο με άδειο στομάχι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ, σε εκδήλωση στην έδρα του οργανισμού, στη Ρώμη. Υπενθυμίζοντας ότι το δικαίωμα στη σίτιση αναγνωρίστηκε επισήμως στην Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1948), ο κ. Ντιούφ επεσήμανε ότι η αναγνώριση αυτή συνεπάγεται έναν επαναπροσανατολισμό της ιδέας της φιλανθρωπίας προς την έννοια τού δικαίου:
«Το να εγγυόμαστε σε κάθε ανθρώπινο ον μια επαρκή σίτιση, δεν αποτελεί μόνον ηθική επιταγή κι επένδυση που μπορεί να μεταφραστεί σε τεράστια οικονομικά κέρδη· αποτελεί κατοχύρωση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Και ο κόσμος έχει τα μέσα για να το πετύχει». Αν και η πείνα πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικοί του FAO επισημαίνουν ότι οι αυξανόμενες τιμές των διατροφικών προϊόντων προβληματίζουν για πρώτη φορά και τους κατοίκους των λεγόμενων «πλούσιων χωρών».
Σε μήνυμά του με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, ο Πάπας Βενέδικτος XVI τονίζει ότι τα πρώτα θύματα της τραγωδίας της πείνας είναι τα παιδιά, καλώντας όλα τα κράτη να καλλιεργήσουν μια συνείδηση αλληλεγγύης και να μην ξεχνούν ότι το δικαίωμα στη σίτιση είναι ένα οικουμενικό δικαίωμα, χωρίς διακρίσεις.


ΛΗ.Π. (Πηγές: Γαλλικό-ΑΠΕ-«Le Monde»)


ΖΩΗ ΜΕ 850 ευρώ *ΤΟ ΜΗΝΑ

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 40% των φτωχοελλήνων

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Το 21% των κατοίκων της Ελλάδας βρίσκεται επισήμως κάτω από το όριο της φτώχειας και αμείβεται με 850 ευρώ μηνιαίως.

Οι γυναίκες (20,9%), οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (27,9%) και οι νέοι 16-24 ετών (22,7%) είναι οι τρεις κατηγορίες πολιτών στην Ελλάδα που μαστίζονται περισσότερο από τη φτώχεια.

Το 40% των φτωχών κατοικούν σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Τα «γκέτο» των φτωχών των μεγάλων πόλεων αποτελούνται από ανέργους, γυναίκες, ηλικιωμένους και νέους.

Τα μεγέθη αναφέρθηκαν σήμερα από πανεπιστημιακούς όπως είναι: οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, και Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), καθώς και ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, επιστημονικός διευθυντής ΙΜΔΑ, στο πλαίσιο Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, με αφορμή τη 17η Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη στον Παγκόσμιο Αγώνα κατά της Φτώχειας.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι στην Ε.Ε. των 25 η φτώχεια αντιστοιχεί στο 16%, έχουσα αυξητικές τάσεις.

Για την Ελλάδα προσέθεσαν ότι το 50% του πληθυσμού βιώνει υψηλό βαθμό δυσκολίας στην ικανοποίηση των βασικών του αναγκών και αναγκάζεται να καταφύγει στο δανεισμό από τις τράπεζες μέσω καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για να αντιμετωπίσει πάγια έξοδα. Αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανέφεραν ότι σήμερα μόνο το 20% του πληθυσμού μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, αφού το 80% όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Η κ. Μαραγκοπούλου είπε για τις νέες μορφές εργασίας, άτυπες ή ελαστικότερες, ότι δημιουργούν αυξημένες ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων και ως προς την αμοιβή και ως προς την κοινωνική ασφάλιση. Εφαρμόζονται κυρίως στις γυναίκες εργαζόμενες, αυξάνοντας την ανισότητα. «Η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών είναι ένδειξη ανισότητας σε βάρος τους και όχι εύνοιας», ανέφερε. Χαρακτήρισε «αστείο» τον ισχυρισμό των βαρών της περιποίησης των παιδιών τους στα 60 χρόνια τους! Πρόκειται για τη φροντίδα και περιποίηση των γέρων και των εγγονιών. «Αυτές οι υποχρεώσεις, πρέπει να αποτελούν καθήκοντα της Πολιτείας» είπε.

Ο κ. Σισιλιάνος επισήμανε ότι το πρόβλημα της φτώχεια επιτείνεται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το χάσμα του «πλούσιου Βορρά» και του «φτωχού Νότου» πλήττει και την ανεπτυγμένη Ελλάδα. Επικαλούμενος έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά ανέφερε ότι το πλουσιότερο 10% παγκοσμίως κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ αντίθετα το φτωχότερο 50% έχει στην κατοχή του σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

Τέλος, οι ομιλητές ζήτησαν από την κυβέρνηση δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Περιφρούρηση και ανάπτυξη των δημόσιων συλλογικών αγαθών (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση). Ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους. Αναδιάρθρωση της παραγωγής. Πρόσβαση στη διά βίου εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2007

No comments: