Friday, November 9, 2007

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Τα γράφει η Καθημερινή και δεν έχω λόγους να μην πιστεύω στα μάτια μου. Το γεγονός είναι ότι οι ελληνικές οικογένειες έχουν "γονατίσει"! Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε βλέπει ούτε ακούει. Ο πρωθυπουργός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ο άνθρωπος ζει στην κοσμάρα του. Όταν βγαίνει να μιλήσει, δείχνει να μην έχει επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Σε όλα τα είδη η ακρίβεια βαράει στο κεφάλι. Οι μισθοί έχουν καθηλωθεί εδώ και χρόνια. Το πετρέλαιο ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει... Σε λίγο θα θέλουμε να γυρίσουμε στα χωριά μας όπου το τζάκι θα μας φαντασιώνει κιόλας... Εκεί στο παραγώνι, να βοηθάς τη φωτιά, να την κρατάς ζωντανή και συνάμα να παραμυθιάζεσαι γενικώς!

Το χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2007 διαμορφώθηκε στα 203,3 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί από τις τράπεζες, καθώς και τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδώσει οι εταιρίες.

Στο σύνολο της οικονομίας, η πιστωτική επέκταση εμφανίζει οριακή υποχώρηση, καθώς διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 11,8%, από 12% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση κατά 20,2% των πιστώσεων που διατέθηκαν στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό τομέα, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των χορηγήσεων κατά 20,8%, από 20,9% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρέος των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων, έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 104,065 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Το χρέος των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, έφθασε τα 99,2 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική αύξηση κατά 76,8% εμφανίζουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα, ως αποτέλεσμα της στροφής των δανειοληπτών σε χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Το υπόλοιπό τους στο τέλος του εννεαμήνου έφθασε τα 13,017 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο χρέος των νοικοκυριών, το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έφθασε τα 66,1 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 23,3% σε ετήσια βάση. Το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στα 30,4 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 22,1%. Ο ρυθμός αύξησης τόσο των στεγαστικών όσο και των καταναλωτικών δανείων εμφανίζει οριακή υποχώρηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οπότε είχε διαμορφωθεί αντιστοίχως στο 23,5% και 22,6%.

No comments: