Tuesday, November 13, 2007

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

Στο παθητικό κάπνισμα οφείλονται σε ποσοστό 85% τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αλλά και ο καρκίνος των πνευμόνων. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της εισήγησης που παρουσίασε η πνευμονολόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Δρ. Αγγελική Ράπτη, κατά τη διάρκεια της διημερίδας με θέμα: «Καρκίνος του πνεύμονα, μπορεί να νικηθεί;» που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα.

Η κ. Ράπτη επισήμανε ''ότι πλέον είναι απολύτως τεκμηριωμένο πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000 χημικές ουσίες, 55 από τις οποίες είναι δυνητικά καρκινογόνες. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 85% των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, για το 35% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου ενώ είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα''.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Αγγελική Ράπτη υπογράμμισε ότι το 80 με 85% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα είναι καπνιστές και οι καπνιστές έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου πνεύμονα από ότι οι μη καπνιστές. Έχει υπολογιστεί ότι 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές.


Επίσης, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν από 4 έως 6 φόρες μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πνεύμονα ανεξάρτητα από τις καπνιστικές τους συνήθειες. Χρόνιες πνευμονικές νόσοι όπως: Αμιάντωση, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και φυματίωση, αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Νοσοκομείου «Σωτηρία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά για 10 με 15 χρόνια καθώς οι πνεύμονες αναρρώνουν. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική για όλες τις ηλικίες, και τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όσο νωρίτερα κανείς διακόψει το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μετά από 10 χρόνια, συγκριτικά με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας πέντε χρόνια μετά τη διακοπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στη διάρκεια της διημερίδας αρκετοί πνευμονολόγοι ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να αυξηθεί εάν οι γονείς, τα αδέλφια ή τα παιδιά ενός ατόμου πάσχουν από τη νόσο. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Συμβαίνει όμως περισσότερο σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί, σε νέους και παιδιά.


Τέλος, η αυξημένη πληροφόρηση σχετικά με τον καρκίνο, τα προγράμματα πρόληψης και η πρώιμη διάγνωση έχουν οδηγήσει στην αυξημένη του καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, συνήθως σε πρωιμότερα στάδια και άρα με καλύτερες προοπτικές για δραστικότερη αντιμετώπιση. Άρα ο κίνδυνος αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. (Πηγή: ΑΠΕ)

No comments: