Tuesday, November 13, 2007

BLOGGERS ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στη δυσάρεστη θέση να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τη λογοκρισία των κυβερνήσεων, βρίσκονται αρκετοί bloggers ανά τον κόσμο - το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που έχουν και οι δημοσιογράφοι από τα ίδια καθεστώτα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα [Reporters Without Borders], η Κίνα είναι ένα από τα χειρότερα κράτη στον κόσμο καθώς έχει ήδη φυλακίσει τουλάχιστον 50 άτομα για απόψεις τους που έχουν εκφράσει στο Internet.
Η έκθεση, θέμα της οποίας είναι γενικότερα η ελευθερία του τύπου, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν πλέον πως το Internet είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, και προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, να το ελέγξουν. Την τελευταία θέση στον "πίνακα επιδόσεων" ως προς την ελευθεροτυπία καταλαμβάνει η Ερυθραία. Αυτό το κράτος της Αφρικής κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την καταπίεση που ασκεί στους δημοσιογράφους.

Από πλευράς Ευρώπης, Πολωνία και Βουλγαρία εμφανίζονται ως τα "κακά παιδιά" που χαλάνε την πολύ καλή εικόνα της ηπείρου. Η Ρωσία είναι στάσιμη ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε σύνολο 169 με ανοδικές τάσεις.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Πηγή: BBC

No comments: