Tuesday, November 13, 2007

Η WIKIPEDIA ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ!

Καλό το internet, καλή και η Wikipedia, αλλά με τόσα που ακούει κανείς, δύσκολα θα μπορούσαμε πλέον να την εμπιστευόμαστε. Δεν υπάρχει αμφιβολί ότι πρόκειται για ένα "επαναστατικό" εγχείρημα που έχει και ελληνική εκδοχή. Ωστόσο, ποιος μου λέει ότι όσα γράφονται ανταποκρίνονται σε έρευνα, μελέτη και διασταύρωση στοιχείων, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τα χρησιμοποιήσει βιβλιογραφικά; Τέλος πάντων, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διασταύρωση στοιχείων.

Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Wikipedia δεν είναι υπεύθυνη για τυχόν συκοφαντικό/δυσφημιστικό περιεχόμενο που φιλοξενείται στο site της. Η open source online εγκυκλοπαίδεια είχε βρεθεί κατηγορούμενη για ηθικές ζημιές που υπέστησαν τρία άτομα, καθώς σε άρθρα που είχαν ανέβει στο site, αναφερόταν ότι είχαν ιδιόμορφες σεξουαλικές προτιμήσεις. Καθένας από αυτούς απαιτούσε 69.000 ευρώ αποζημίωση, σύμφωνα με το AFP.
Ωστόσο, ο δικαστής Emmanuel Binoche απεφάνθη ότι, σύμφωνα με νόμο του 2004, η Wikipedia δεν είναι υπεύθυνη για πληροφορίες που έχουν ανέβει εν αγνοία της. Βέβαια, τα συκοφαντικά άρθρα αφαιρέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή που οι υπεύθυνοι της εγκυκλοπαίδειας ενημερώθηκαν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ο Binoche δήλωσε στη δίκη: "Οι διαχειριστές ενός website, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό, εφόσον δε γνωρίζουν ότι αυτές είναι παράνομες".

Το Wikimedia Foundation, ο οργανισμός που διαχειρίζεται όλα τα σχετικά με τη Wikipedia, Wiki Projects, χαιρέτισε τη απόφαση και τόνισε ότι προσπαθεί να αντιδρά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε παρόμοια προβλήματα.

Πηγή: The Register

No comments: