Tuesday, January 8, 2008

2007: «Η ΧΡΟΝΙΑ» ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η ελληνική WWF, με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η UNFCCC σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ τερμάτισε τη συνεργασία του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για το σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών, χωρίς να έχει ακόμα διαμορφώσει νέο σύστημα που θα αναλάβει αυτή τη σημαντική αρμοδιότητα.

«Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) εξέδωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2007 επίσημη έκθεση που περιλαμβάνει τα πορίσματα ελέγχου του συστήματος καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδας και αναφέρει για τη χώρα μας ότι η ικανότητα για έγκαιρη λειτουργία του συστήματος είναι ένα ανεπίλυτο πρόβλημα».

«Η UNFCCC εγείρει θέμα έλλειψης διαφάνειας για μια σειρά από ζητήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνόησε 'τα αιτήματά της για συνάντηση με το αρμόδιο προσωπικό του Υπουργείου'. Πιο συγκεκριμένα, η UNFCCC σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι το 2007, το ΥΠΕΧΩΔΕ τερμάτισε τη συνεργασία του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για το σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών, χωρίς να έχει ακόμα διαμορφώσει νέο σύστημα που θα αναλάβει αυτή τη σημαντική αρμοδιότητα».

«Η Ελλάδα διέθετε σύστημα καταγραφής και είχε ορίσει φορέα παρακολούθησης (το κατά γενική ομολογία αξιόπιστο Εθνικό Αστεροσκοπείο) που λειτουργούσε, παρά τα όποια προβλήματα. Η απαξίωσή του, χωρίς μάλιστα εναλλακτική πρόταση, δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη σοβαρότητα με την οποία το αρμόδιο Υπουργείο αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς...

No comments: