Thursday, February 14, 2008

Οι Αβοριγίνες ζητούν να αναγνωριστεί η εθνική κυριαρχία τους

Η εικόνα “http://www.farisqc.observationdeck.org/farisqc_images/aborigines1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Μετά τη συγνώμη, Αβορίγινες της Αυστραλίας απαιτούν τώρα από την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει την "εθνική κυριαρχία τους" στη χώρα. «Δε νομίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε η εκπρόσωπος των Αβοριγίνων, κ. Ιζαμπέλ Κολ.
  • Στο μεταξύ σημαντική χαρακτηρίζεται η δέσμευση του Αυστραλού πρωθυπουργού, κ. Κέβιν Ραντ, να δημιουργηθεί δικομματική επιτροπή, της οποίας θα προΐσταται ο ίδιος με τη συνδρομή του ηγέτη της αντιπολίτευσης, κ. Μπρένταν Νέλσον, με σκοπό το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας στρατηγικής στέγασης για τους αυτόχθονες, που διαβιούν σε απομονωμένες κοινότητες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
http://www.craiggilman.com/images/2003%20Review/dijorido.JPG
Βασικός στόχος του 'πολεμικού συμβουλίου', όπως το ονόμασε ο κ. Κέβιν Ραντ, θα είναι να καταλήξει σταδιακά σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην αναγνώριση των αυτοχθόνων Αυστραλών στο σύνταγμα της Αυστραλίας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επίσης δεσμεύτηκε για διασφάλιση της προσχολικής φοίτησης όλων των τετράχρονων Αβοριγίνων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Εξάλλου ο κ. Ραντ αποκατέστησε το σύστημα αδειών για τη δυνατότητα επίσκεψης σε κοινότητες Αβοριγίνων, το οποίο είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της παρέμβασης μετά από κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών σε κοινότητες της Βόρειας Επικράτειας. Ο ηγέτης των Αβοριγίνων, κ. Πάτρικ Ντότσον, στην ομιλία του στο Press Club στην Καμπέρα, τόνισε ότι θα επιμείνει στο θέμα της χρηματικής αποζημίωσης των 'κλεμμένων γενιών'.
http://www.craiggilman.com/images/2003%20Review/Aboriginal.JPG
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ παρόντες στην τελετή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ήταν οι εν ζωή προηγούμενοι πρωθυπουργοί της χώρας (Ουίτλαμ, Φρέιζερ, Χόουκ και Κίτιγκ), ο τελευταίος πρωθυπουργός, πριν τον Ραντ, κ. Τζον Χάουαρντ, που αρνιόταν πεισματικά να ζητήσει συγνώμη, έλαμψε δια της απουσίας του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: