Sunday, February 17, 2008

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Τα πρώτα προβλήματα από τη χιονόπτωση στην Αττική έχουν αρχίσει ήδη από το μεσημέρι. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και στο δρόμο Φυλής - Δερβενοχωρίων μετά τη Μονή Κλειστών. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από Άγιο Μερκούριο προς Μαλακάσα από το ύψος της ταβέρνας "Λεωνίδας" μέχρι τον κόμβο Μαλακάσας, στην επαρχιακή οδό Αθηνών - Αγίου Μερκουρίου, Αγίας Τριάδας - Αγίου Μερκουρίου και στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών από το 26ο χιλιόμετρο έως τα όρια της Βοιωτίας. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας πέφτει αραιό χιόνι στη Μαλακάσα, αλλά μέχρι στιγμής τα οχήματα κινούνται κανονικά.
  • Σε ένταση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα και ήδη τρία χωρία στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Σόφια, Γλυφάδα και Στρόφωνες. Ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού έχει κλείσει αφού η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην θέση Άγιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος από το μεσημέρι έχει ανοίξει και έχει κλείσει πολλές φορές.
Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ρίχνοντας τόνους αλάτι. Από το 110 χλμ έως το 125 χλμ της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Μαρτίνου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ χαμηλές και η διέλευση των οδηγών γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανημάτων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και της πυροσβεστικής. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται γερανοί της πυροσβεστικής για κάθε ενδεχόμενο ενώ «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» σύμφωνα με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Στερεάς Ελλάδας κ. Γιαννίκο που συντονίζει τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όπως ο ίδιος δηλώνει « όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο…».
  • Το κρύο είναι τσουχτερό και σημειώνεται ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά και τα πεδινά των νομών Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, ενώ κατά τόπους η ορατότητα είναι περιορισμένη. Με αμείωτη ένταση χιονίζει τις τελευταίες ώρες μέσα στην Τρίπολη, ακόμα και στα πεδινά της Κορινθίας και της Αργολίδας, ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη της Κορίνθου και το Ναύπλιο. Εντείνεται η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος των νομών της Πελοποννήσου, ακόμα και στα πεδινά. Πυκνή ομίχλη και ελάχιστη ορατότητα υπάρχει στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης, Κανδύλα - Νεμέα και Καρδαρά - Λεβίδι. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας.
Αλυσίδες χρειάζονται σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της ορεινής Πελοποννήσου, ενώ οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αφού αναμένεται παγετός τις επόμενες ώρες. Σε λευκό κλοιό ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων, ενώ στην πόλη το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 15 εκατοστά. Προς το παρόν έχει διακοπεί η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν. Η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος των εθνικών δρόμων και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται μόνο με αλυσίδες. [ΑΠΕ]

2 comments:

Yellow Kid said...

Ελεος ρε παιδία! Που την είδατε την κακοκαιρία;
Το υπέροχο χιόνι δεν το βλέπετε;

Νίκος Λαγκαδινός said...

Αν με παρακολουθούσες καλύτερα θα ήξερες και τη θέση μου για τέτοια καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, το κείμενο που παρέθεσα, το οποίο είναι παρμένο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ), δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να αποτυπώνει μια κατάσταση. Κατά τ' άλλα, προβλήματα υπήρξαν όσο κι αν η κυβέρνηση δια του ηλιθίου εκπροσώπου της Ρουσόπουλου τα είδε όλα... πάλλευκα! Δεν λειτούργησαν όλα ρολόι και το κράτος όπως συμβαίνει σ'αυτές τις περιπτώσεις... καθεύδει!