Wednesday, February 6, 2008

Η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η μέση ηλικία είναι πραγματικά μίζερη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 80 χώρες, ενώ στην Ελλάδα οι μεσήλικες αργούν να νιώσουν κατάθλιψη. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη είναι ένα κοινό και διαδεδομένο χαρακτηριστικό στους άντρες και τις γυναίκες στα 40 τους. Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ευτυχία για τους ανθρώπους από την Αλβανία έως τη Ζιμπάμπουε ακολουθεί μία γραμμή σε σχήμα U, όπου η ζωή ξεκινάει χαρούμενη και σιγά-σιγά γίνεται σκληρή γύρω στη μέση ηλικία, ενώ η χαρά επιστρέφει στα γηρατειά.
  • Προηγούμενες έρευνες έδειχναν πως αν κάποιος είναι ψυχολογικά καλά, τότε η γραμμή της ευτυχίας του παραμένει σταθερή σε μια ευθεία. Νεότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε ωστόσο πρόσφατα στο περιοδικό «Κοινωνικές Επιστήμες και Ιατρική» έδειξε πως ο άνθρωπος ακολουθεί μία τρελή και μπερδεμένη πορεία συναισθημάτων.
«Κατά έναν θαυμαστό απλό τρόπο σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι χάνουν την καλή τους ψυχολογία φτάνοντας στο ναδίρ της ευτυχίας και της πνευματικής υγείας και παράλληλα στο χαμηλότερο σημε
ίο της καμπύλης U», επισημαίνει ο Άντριου Όσβαλντ από το πανεπιστήμιο του Γουόργικ.
  • Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία όσον αφορά στην κατάθλιψη, τα επίπεδα άγχους και τη γενικότερη ψυχική υγεία και ευεξία από περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες. Άνδρες και γυναίκες χτίζουν σιγά σιγά την πορεία τους προς την κατάθλιψη, η οποία φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν οι άνθρωποι διασχίζουν τη δεκαετία των σαράντα - ένα παρόμοιο μοτίβο διαπιστώθηκε σε 72 χώρες από την Αλβανία ως τη Ζιμπάμπουε, σημειώνουν οι ερευνητές.
Όταν κάποιοι δεν φ
τάνουν στην κατάθλιψη: Μόνο περίπου οκτώ χώρες - κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο - δεν ακολουθούν το μοτίβο αυτό της πορείας σχήματος U, όσον αφορά στα επίπεδα της ευτυχίας, υπογραμμίζουν ο Όσβαλντ και ο συνεργάτης του Ντέιβιντ Μλανσφλάουερ, του Κολεγίου Νταρτμάουθ στις ΗΠΑ.
  • «Συμβαίνει και στους άνδρες και στις γυναίκες, και στους ανύπανδρους και στους παντρεμένους, και στους πλούσιους και στους φτωχούς και σε αυτούς που έχουν παιδιά και σε αυτούς που δεν έχουν», διευκρινίζει ο Όσβαλντ. «Κανείς δεν ξέρει γιατί συναντάμε αυτήν τη συχνότητα» του φαινομένου. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν θα πετύχουν πολλές από τις φιλοδοξίες τους στη μέση ηλικία, λένε οι ερευνητές.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι βλέποντας τους συνομήλικούς τους μεσήλικες να αρχίζουν να φεύγουν από τη ζωή, οι άνθρωποι αρχίζουν να εκτιμούν τα χρόνια που τους απομένουν να ζήσουν και αγκαλιάζουν ξανά τη ζωή. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι αν καταφέρουν να φτάσουν στα 70 και εξακολουθούν να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, οι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο τόσο χαρούμενοι και ψυχικά υγιείς όσο οι 20χρονοι, καταλήγουν οι επιστήμονες. Για την Ελλάδα η έρευνα έδειξε ότι το χαμηλότερο σημείο ευτυχίας ο άνθρωπος φτάνει στα 53,4 χρόνια του, με μέσο όρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα 47 έτη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

No comments: