Wednesday, February 6, 2008

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται έντονα μοναξιά τείνουν να πιστεύουν στο υπερφυσικό, το Θεό, του αγγέλους και τα θαύματα.

  • Αν και οι σημερινές κοινωνίες δεν προϋποθέτουν την ομαδική συμβίωση, το αίσθημα της κοινωνικής αποδοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το αίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς είναι επιζήμια για τον άνθρωπο, που μπορεί να οδηγήσει ψυχολογικές αλλά και σωματικές ασθένειες, όπως αναφέρει ο Νίκολας Έπλεϊ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής της μελέτης.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά, μπορεί να επιχειρήσουν να αναζητήσουν παλιές φιλίες, να αναζητήσουν νέες, ή να δημιουργήσουν δεσμούς δίνοντας ανθρώπινη διάσταση σε υλικά αγαθά, όπως το αυτοκίνητο, ο υπολογιστής, ή πιστεύοντας σε υπερφυσικά γεγονότα και θρησκευτικές φιγούρες.

  • Μετά από πειράματα και μελέτη συμπεριφοράς διαφορετικών ομάδων σε ελεγχόμενο περιβάλλον, η ομάδα του Δρ. Έπλεϊ διαπίστωσε ότι η πίστη στη θρησκεία και σε υπερφυσικά φαινόμενα αυξάνεται ανάλογα με το αίσθημα μοναξιάς του ατόμου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη θρησκευτική πίστη συχνά συνδέεται με την ιδιοκτησία κάποιου κατοικίδιου, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να εξηγηθεί η σύνδεση τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Livescience

No comments: