Monday, March 24, 2008

Περπατήσαμε πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια!

Η εικόνα “http://www.scienceclarified.com/images/uesc_06_img0297.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Ενας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε στα δύο πόδια ένα εκατομμύριο χρόνια πριν από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές εξέτασαν τα απολιθώματα του μηριαίου οστού ενός ανθρωποειδούς- του Οrrorin tugenensis που ανακαλύφθηκε στην Κένυα και έζησε πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια- και ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι ήταν σε θέση να περπατά όρθιο.
«Εμοιαζε με έναν πίθηκο
που περπατούσε στα δυο πόδια» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Μπράιαν Ρίτσμοντ , ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Προσέθεσε ότι «το ανθρωποειδές περπατούσε όρθιο στη γη, αλλά επίσης σκαρφάλωνε σε δέντρα για να αναζητήσει φρούτα για τροφή αλλά και για να αποφύγει τους εχθρούς του». Οι αρχαιότερες επιστημονικές αποδείξεις που είχαμε ως σήμερα στα χέρια μας σχετικά με τους προγόνους του ανθρώπου που περπατούσαν όρθιοι έκαναν λόγο για 4,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, αν και υπήρχαν κάποιες ενδείξεις που ανέφεραν ότι αυτό συνέβη ως και πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα τμήματα του μηριαίου οστού του Οrrorin tugenensis με εκείνα από 100 σκελετούς του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και 100 σκελετούς πιθήκων, προκειμένου να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μικρόσωμους ανθρώπους για να λάβει ακριβή αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων αφρικανών πυγμαίων, καθώς ο Οrrorin tugenensis είχε ύψος περίπου 1,2 μέτρων. [Το Βήμα, 22/3/2008]

No comments: