Tuesday, March 25, 2008

Ηταν δάσος, έγινε παρκάκι


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ [Ελευθεροτυπία, 24/3/2008]. Οποιος δεν γνώριζε την Αρχαία Ολυμπία πριν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και την επισκεφθεί τώρα για πρώτη φορά, ίσως και να μην καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.

Επειδή απλώς δεν θα μπορεί να κάνει τη σύγκριση. Θα αντικρίσει ένα ωραίο τοπίο, αλλά δεν θα έχει την τύχη να γνωρίσει το πανέμορφο πυκνό δάσος που η πύρινη λαίλαπα, από τη μία, αλλά και η έλλειψη συντονισμού των υπευθύνων, από την άλλη, το «πλήγωσαν» ανεπανόρθωτα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ο Κρόνιος Λόφος στην Αρχαία Ολυμπία μετά την υδροσπορά και τις δενδροφυτεύσεις που έγιναν. «Περίμενα να μπουν περισσότερα φυτά και ο όγκος του πράσινου να φαίνεται πιο πλούσιος», δηλώνει ο δήμαρχος Γιώργος Αηδόνης
Αυτοί, όμως, που ήξεραν την περιοχή και γνώριζαν τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές του τόπου μιλούν για αλλαγή του τοπίου. Υποστηρίζουν ότι όσα έργα και να γίνουν, όσες νέες δενδροφυτεύσεις, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, η περιοχή δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν από τις 24 Αυγούστου 2007.

«Η Ολυμπία δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως την ξέραμε. Ως γιατρός που είμαι, θα σας πω ότι ο εγκαυματίας δεν γίνεται ποτέ καλά. Ο καμένος θα είναι πάντα καμένος είτε γιατί θα έχει σημάδια είτε γιατί θα το θυμάται επώδυνα. Ακόμα και αν ένας πολύ καλός αισθητικός χειρουργός κάνει μια παρέμβαση, ο χρόνος θα τον κάνει να ξεχάσει, αλλά ο καμένος θα παραμένει πάντα καμένος», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, που σήμερα θα υποδεχτεί την κινεζική αντιπροσωπεία για να παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα... [συνέχεια ΕΔΩ]

No comments: