Thursday, April 3, 2008

ΕΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…

Μπορεί ο άνθρωπος να μεταβάλει το κλίμα από μόνος του;

Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη επεμβαίνει στο φυσικό του περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς ως συνέπεια της ανάπτυξης των κοινωνιών, της αύξησης του πληθυσμού και της κατασκευαστικής του ικανότητας. Η επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο είχε αναγνωριστεί από τους Έλληνες φιλοσόφους και η έμπνευση του Ιπποκράτη να συνδέσει τις κλιματολογικές συνθήκες, τη γεωγραφική θέση και τις ιδιότητες των τοπικών υδάτων με τις ασθένειες και τη διάπλαση της ανθρώπινης ψυχής έχει λάβει τη σύγχρονη μορφή της στους τομείς της βιοκλιματολογίας και της μετεωροβιολογίας.

Ενώ η σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας είχε και έχει την έννοια της επιβίωσης, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου (γεωργία, βασικές υποδομές, οικισμοί κ.λ.π.) μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα δεν επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον παρά μόνο σε τοπικές κλίμακες και οι ρυθμοί μεταβολών από τις διαδικασίες της φύσης εξακολουθούσαν να είναι οι ρυθμιστές των αλλαγών στον πλανήτη μας.

Τους τελευταίους όμως δύο αιώνες με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης και τη συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανική και κατασκευαστική ανθρώπινη δραστηριότητα, οι επιδράσεις αυξήθηκαν σε ανησυχητικά επίπεδα. Η αύξηση του πληθυσμού από 1 δισεκατομμύριο περίπου το 1800 σε 2,5 δισεκατομμύρια το 1950 και σε 6 δισεκατομμύρια περίπου σήμερα συνοδεύτηκε με μια αντίστοιχη βιομηχανική ανάπτυξη και μια τρομακτική ανάπτυξη των μεταφορών. Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει ότι το τέλος του 21ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της γης θα είναι 1,5 έως 4,5C υψηλότερη. Το γεγονός αυτό από μόνο του, εάν επαληθευτεί, θα μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας και τη βιοποικιλότητα πολλών ευπαθών οικοσυστημάτων. Έχουμε όλοι αντικρίσει την καταστροφική ικανότητα του ανθρώπου, έχει όμως ο άνθρωπος τη δύναμη να μεταβάλλει το κλίμα της γης; [συνέχεια ΕΔΩ]

No comments: