Saturday, May 3, 2008

ΤΑΡΙΚ ΡΑΜΑΝΤΑΝ Ο «φεμινιστής» του Ισλάμ


Μεταξύ των νεαρών, μετριοπαθών μουσουλμάνων της Ευρώπης είναι περίπου σούπερ σταρ. Είναι ο πιο διάσημος θεωρητικός του Ισλάμ στην Ευρώπη, το περιοδικό Time τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους 100 κορυφαίους διανοούμενους του κόσμου, και στο πρόσωπό του οι πολυπληθείς θαυμαστές του βλέπουν τον πιο προοδευτικό, εμπνευσμένο εκφραστή της σύγχρονης ευρωισλαμικής ταυτότητας. Ο 46χρονος Ραμαντάν, που είναι εγγονός του Αιγύπτιου Χασάν Αλ-Μπανά -ιδρυτή της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»- γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελβετία. Σήμερα είναι επισκέπτης καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών στο Κολέγιο St Anthony's του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κατέχει την έδρα «Ταυτότητα και Ιθαγένεια» στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ. Ενώ κανείς δεν αμφισβητεί πως πρόκειται για διανοούμενο με σπάνια ακτινοβολία, είναι πολλοί εκείνοι που του χρεώνουν διγλωσσία και μία τάση να προσαρμόζει το λόγο του ανάλογα με το κοινό στο οποίο κάθε φορά απευθύνεται. Ο αμφιλεγόμενος Ταρίκ Ραμαντάν μάς μίλησε από το γραφείο του στο Λονδίνο.

Αν δεν κάνω λάθος, είστε ανάμεσα στους διανοούμενους που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της Εκθεσης Βιβλίου στο Τορίνο, το Μάιο, εξαιτίας της απόφασης να προσκληθεί το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα. «Κοιτάξτε, δεν είναι τόσο απλό. Υποστηρίζω την απόφαση των παλαιστινιακών οργανώσεων να απέχουν από την έκθεση όπου τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ.
Στην Εκθεση Βιβλίου στο Παρίσι, τον περασμένο Μάρτιο, ήταν πάλι τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Εκεί οι Αραβες συγγραφείς και οι παλαιστινιακές οργανώσεις έκριναν πως ήταν προτιμότερο να παραστούν και να κρατήσουν μια κριτική στάση. Και δήλωσα πως συμφωνώ με την απόφασή τους. Για μένα το μποϊκοτάζ δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για να σπάσει η σιωπή γύρω από την καταπίεση των Παλαιστινίων από διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις και να σταλεί ένα μήνυμα στους διοργανωτές που επέλεξαν να τιμήσουν το Ισραήλ. Πήραν μια απόφαση πολιτική, την οποία θεωρώ άστοχη και εσφαλμένη»... [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ, Ελευθεροτυπία, 3/5/2008]

No comments: