Saturday, May 10, 2008

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ...

Την ελληνική εμπειρία της μετανάστευσης και της εγκατάστασης των Ελλήνων στην Αμερική στη διάρκεια της περιόδου 1890-1980 συμπυκνώνει «Το ταξίδι: το ελληνικό όνειρο στην Αμερική» της Μαρίας Ηλιού. Μια αναδρομή με αποκαλυπτικές φωτογραφίες και κινηματογραφικές εικόνες, που θα περιοδεύσει σε όλα τα μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Πρώτος σταθμός του «Ταξιδιού» (που περιλαμβάνει μια έκθεση κι ένα ντοκιμαντέρ) είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (ΜΕΕΛ) στη Σπάρτη.

Η έκθεση απαρτίζεται από ξεχασμένες φωτογραφίες άγνωστων φωτογράφων που δωρήθηκαν από οικογένειες Ελληνοαμερικανών σε διάφορα αρχεία ή συγκεντρώθηκαν από συλλέκτες. Υπάρχουν όμως και φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων, όπως ο Αουγκούστους Σέρμαν (ελεγκτής στο νησί Ελις) και η Νέλλυ. Θα δούμε επίσης φωτογραφίες και αντικείμενα που παραχώρησαν συγγενείς μεταναστών της Λακωνίας.

Τόσο η έκθεση όσο και το ντοκιμαντέρ καλύπτουν τρία κεφάλαια της ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ: «Μετανάστες (1890-1920)», «Αμερικανοί πολίτες (1920-1960)» και «Επιστροφή σε μια ελληνικότητα (1960-1980)». Το υλικό επέλεξε η σκηνοθέτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ ύστερα από έρευνα και αντιγραφή 2.000 φωτογραφιών που εντόπισαν σε αμερικανικά αρχεία.

Οπως επισημαίνει η Μ. Ηλιού, «το βλέμμα αυτών των φωτογράφων μας έδωσε, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, εικόνες πολύτιμες που μεταμορφώνονται σε μνήμη και ιστορία». Και ταυτόχρονα «αποκαλυπτικές για το πόσο πολύτιμη μπορεί να γίνει η αποδοχή της διαφορετικότητας για μια κοινωνία που ξέρει να εξελίσσεται. Και πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και εμείς οι ίδιοι, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει τόπος μετανάστευσης για άλλους λαούς».

No comments: