Friday, May 9, 2008

Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ

Διεθνές συμπόσιο με 14 πρωτότυπες εισηγήσεις επιστημόνων

Στο Ψάρι, ένα χωριό του Δήμου Τρικολώνων θα χτυπάει από σήμερα και για δύο ημέρες η καρδιά της αρχαίας Αρκαδίας. Εκεί θα συγκεντρωθούν διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και, φυσικά, την Ελλάδα για να δημοσιοποιήσουν 14 πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου με τίτλο «Ιστορίες για την Αρχαία Αρκαδία».

Η Αρκαδία εξακολουθεί να είναι ένας μυθικός τόπος για πολλούς ξένους, με σαγηνευτικά πλοκάμια στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ευρώπης. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί που θα συγκεντρωθούν απόψε και αύριο στο νεόδμητο Κέντρο Γευσιγνωσίας «Αρκαδιανή» έλκονται από τον μύθο και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν για πρώτη φορά συμπεράσματα ειδικών ερευνών. Ανάμεσά τους και η ανακοίνωση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρου Θέμελη ο οποίος θα παρουσιάσει το περιεχόμενο μιας μεγάλης επιγραφής που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Αρχαία Μεσσήνη.

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του γεγονότος, έθεσε υπό την αιγίδα της το Συμπόσιο, η έναρξη του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 7 σήμερα το απόγευμα. Το Αρκαδικό Συμπόσιο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικολώνων προς τιμήν του Βρετανού επιστήμονα Τζέιμς Ρόι για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην Αρκαδία.
  • "Αρκαδιανή" Κέντρο γεύσεων και σπιτικής μαγειρικής www.arcadiani.gr





Το Ψάρι βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο Νομό Αρκαδίας. Μαζί με τους οικισμούς Παύλια, Παλαμάρι, Σύρνα, Ελληνικό και Άνω Καλυβάκια συγκροτούν τον Δήμο Τρικολώνων με έδρα την Στεμνίτσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 περίπου μέτρων και σε απόσταση 15 χλμ. από την Μεγαλόπολη. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος με πετρόχτιστα σπίτια και με φιλόξενους και εγκάρδιους κατοίκους. Οι δραστηριότητες των κατοίκων σχετίζονται με την κτηνοτροφία καθώς και την γεωργία. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και στο εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων με γνωστότερα τα σκαλτσουνάκια που κατασκευάζονται από τις γυναίκες του χωριού με αγνά υλικά και με την παραδοσιακή συνταγή των γιαγιάδων μας. Επίσης γλυκά του κουταλιού, τραχανάς, χυλοπίτες και διάφορα άλλα προϊόντα θα βρείτε το μαγαζάκι της Αρκαδιανής στην είσοδο του χωριού.

No comments: