Friday, June 13, 2008

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής αρχηγών - κρατών Ν. Ευρώπης τη Διακήρυξη των Αθηνών. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τις διακηρύξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ θα κατευθύνονται οι αρχηγοί των κρατών

Με την έγκριση της Διακήρυξης των Αθηνών και την έκφραση ικανοποίησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου από τους συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών, σε σύντομες δηλώσεις προς τον Τύπο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου με θέμα τις διαπολιτισμικές συναντήσεις σε θαλάσσιες, ποτάμιες και λιμναίες διαδρομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μίλησε για επιτυχημένη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός αποτελεί την ιδανική έκφραση των κοινών μας δράσεων για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων και ανταλλαγών. Ο πολιτισμός, είπε, λειτουργεί ως ισχυρός συνεκτικός δεσμός και εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της περιοχής και ως παράγοντας σταθερότητας, συνοχής και ειρήνης και προόδου.

Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η Σύνοδος των Αθηνών αποτελεί κέρδος για τους λαούς της περιοχής και επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, υπογραμμίζοντας το βαθύτερο αίτημα για ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Επίσης, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη αντιπροσώπευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών που δείχνει την εκφρασμένη βούληση για την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας κατανόησης, βαθύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σε σύντομες δηλώσεις τους, οι υπόλοιποι αρχηγοί και εκπρόσωποι αρχηγών κρατών επεσήμαναν την πολιτική θέληση για ενίσχυση της προσπάθειας με σκοπό να έλθουν πιο κοντά οι λαοί της περιοχής. Κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις τους ήταν «να αξιοποιήσουμε τα κοινά μας σημεία για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των επόμενων γενεών».

Στη Διακήρυξη των Αθηνών, που χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη ως κατακλείδα μιας ενδιαφέρουσας ημέρας, υπάρχουν τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη, αναφέρεται η δέσμευση των αρχηγών προς τις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στην περιοχή ως γέφυρα Ανατολής-Δύσης που ενώνει τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναφορά στο ρόλο των διεθνών οργανισμών και στην τέταρτη γίνεται αναφορά στις συμβάσεις και διακηρύξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίνεται έμφαση στις δυνατότητες που έχουν οι διεθνείς οργανισμοί να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, αποφασίστηκε η επόμενη Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο, με θέμα τη διαχείριση της ποικιλομορφίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προβολή της για τουριστικούς σκοπούς.

Το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες παρεκάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας είχε διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον προεδρεύοντα του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρόεδρο της Κροατίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: