Wednesday, June 11, 2008

ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Για απαράδεκτη μεθόδευση, αλλά και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος εγκαλεί τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα. Οπως υποστηρίζει, ο δήμαρχος της πόλης αγοράζει σε υπερδιπλάσια τιμή τέσσερα οικόπεδα στον Ελαιώνα, στον χώρο της διπλής ανάπλασης, έξω από τη ζώνη όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ - ΠΑΟ.

Συγκεκριμένα, επιδιώκει να αγοράσει (με απευθείας αγορά) 4 οικόπεδα (συνολικής επιφάνειας 27,5 στρεμμάτων και αξίας 16,5 εκατ. ευρώ). Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Πολιτών, «ο δήμος προχωρεί σε αυτήν την υπερτιμολογημένη αγορά, ενώ άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος ενάμιση χρόνος από τότε που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε κηρυχθεί η απαλλοτρίωση της περιοχής (δηλ. στις 6 Νοεμβρίου του 2006)».

Η Επιτροπή επικαλείται νομοθετήματα που καθορίζουν με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να είχε κινηθεί ο δήμος ώστε να μη χαρίσει τεράστια ποσά σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση γίνεται μνεία σε έγγραφο της Υπηρεσίας Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου αναφέρεται ότι «τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης υπέχουν, κατά την άποψή μας, υποχρέωση εισφοράς σε γη» (με απλά λόγια, η γη να απαλλοτριωθεί σε τιμές χαμηλότερες της τρέχουσας αξίας). Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και σε έγγραφο του 2007 του Οργανισμού της Αθήνας όπου αναφέρεται, ομοίως, ότι «σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτησίες που ρυμοτομούνται για κοινωφελή χρήση, αυτή γίνεται στο σύνολο της έκτασής τους και το δικαστήριο λαμβάνει συνήθως υπ’ όψιν του για τον προσδιορισμό της αξίας ανά τ.μ. την υποχρέωση της ιδιοκτησίας σε εισφορά σε γη, απομειώνοντάς την». [Της Εφης Χατζηιωαννιδου, Η Καθημερινή, 11/06/2008]

No comments: