Wednesday, June 11, 2008

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ



Παράσταση άθλου του Ηρακλή σε άρμα που βρέθηκε στο Λιθοχώρι Καβάλας
Εξακολουθεί να εντυπωσιάζει ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις σωστικές ανασκαφές για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της κατασκευής του αριστερού παράδρομου της Εγνατίας, στο Λιθοχώρι της Καβάλας, αποκαλύφθηκαν 16 σκελετοί αλόγων, δύο ανθρώπινοι σκελετοί, και δύο άμαξες με τα ζεύγη των αλόγων. Η μία φέρει χάλκινες παραστάσεις με άθλους του Ηρακλή. Βρέθηκαν επίσης πολλά κτερίσματα, μεταξύ αυτών οικοσκευή και όπλα.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν σε τμήμα ρωμαϊκού νεκροταφείου, μέρος του οποίου καταλαμβάνει ήδη ο δρόμος. Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για δημιουργία οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, με την αντικατάσταση του υπάρχοντος πρόχειρου στεγάστρου, δημιουργία μονοπατιών με εποπτικό υλικό, κλπ.
Στον ίδιο χώρο αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκή αγροικία και τάφοι. Ωστόσο, το περίπτερο της αγροικίας καταστράφηκε, είτε λόγω της διάνοιξης αγροτικού δρόμου είτε λόγω των εργασιών για την Εγνατία. Αυτό η εισήγηση δεν το ξεκαθάρισε, αλλά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι σύγχρονη αποτελεί σίγουρα πρόβλημα.
Θυμίζουμε ότι πριν πέντε χρόνια, πάλι στην Εγνατία, αλλά τότε σε ταφικό τύμβο του χωριού Μικρή Δοξιπάρα, του Δήμου Κυπρίνου, αποκαλύφθηκαν και άλλες τετράτροχες άμαξες με πλούσια διακόσμηση και οι σκελετοί των αλόγων τους.

No comments: