Tuesday, June 24, 2008

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ

Οι έκτακτες προσλήψεις για τη φρούρηση των πολιτιστικών διαμαντιών της Ελλάδας έχουν απογειωθεί καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει την αρνητική κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται τους εθνικούς θησαυρούς της. Μετά τις άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες από ξεναγούς, ταξιδιωτικές εταιρείες και τουρίστες, το κυβερνών δεξιό κόμμα, έστειλε εσπευσμένα εκατοντάδες έκτακτους φύλακες για να συμπληρωθούν τα κενά στα μουσεία και τους υπαίθριους χώρους. «Η κατάσταση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι άσχημη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. «Πρέπει να διορθωθεί».

Προχτές, η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» αποκάλυψε ότι η Δήλος μοιάζει με «αρχαιολογική χωματερή». Πρόσφατα, προέκυψε ότι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι όπως οι Δελφοί, οι Μυκήνες και ο εντυπωσιακός οικισμός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, είτε λειτουργούσαν με μειωμένο ωράριο είτε δεν λειτουργούσαν καθόλου. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το ωράριο στα μουσεία και τους υπαίθριους χώρους ανά την Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι χώροι ακολουθούσαν το ωράριο των δημόσιων υπαλλήλων, παραμένοντας ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση χιλιάδων τουριστών, ειδικά των επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοια.
Βρίσκοντας κλειστές τις πόρτες στους Δελφούς, ένας απογοητευμένος επισκέπτης εξέφρασε συνοπτικά τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens Plus: «Ας κλείσουν όλοι οι χώροι μόνιμα κι ας τα θάψουν ξανά στο έδαφος. Ετσι θα γίνουν οριστικά απρόσιτα. Αυτή η πολιτική ίσως να αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον προηγμένες μεθόδους απώθησης τουρισμού».
Και παρ’ όλο που η κινητοποίηση της κυβέρνησης καθησύχασε γενικότερα τις τουριστικές επιχειρήσεις, η επέκταση του ωραρίου έως τις 7 μ.μ. δεν άργησε να δημιουργήσει και αντιδράσεις. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας προτιμούν να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στην αρχή και το τέλος της σεζόν», λέει η Ρόζι Αγιανόζογλου, ξενοδόχος στο Αγκίστρι.
Η Ελλάδα, πατρίδα ορισμένων εκ των σημαντικότερων μνημείων του δυτικού κόσμου, απασχολεί λιγότερους από 100.000 ανθρώπους στον πολιτιστικό τομέα, το ένα όγδοο αυτών της Μεγάλης Βρετανίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Αθήνα έχει αφεθεί, χάνοντας την αίγλη που είχε καταφέρει με μόχθο να χαρίσει στην πόλη της το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας τα γκράφιτι που ρυπαίνουν την ιστορική συνοικία της Πλάκας, και τους γεμάτους σκουπίδια δρόμους που περιβάλλουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η αδιαφορία μιας κυβέρνησης που δεν έχει στις προτεραιότητές της τον πολιτισμό», δήλωσε στην Guardian η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους της αντιπολίτευσης. «Κάθε μέρα, όλο και λιγότερα χρήματα προορίζονται στον πολιτιστικό τομέα, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι ευάλωτοι οργανισμοί. Επίσης, ο πολιτιστικός τομέας απασχολεί το ένα δέκατο των ανθρώπων που χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πονάει την Ελλάδα».

Αθέατοι θησαυροί ανά την Ελλάδα

-Το Μουσείο του Ηρακλείου, βασικός χώρος φιλοξενίας των θησαυρών από το παλάτι της Κνωσού, και στέγη της καλύτερης συλλογής μινωικής τέχνης στον κόσμο, παραμένει κλειστό έως το 2010 λόγω έργων.

-Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη παραμένει κλειστός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ότι θα επαναλειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι μετά την κατάρρευση της οροφής του το 2006.

-Το μουσείο στη Δήλο, το νησί που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και μυθολογικούς χώρους στην Ελλάδα, παρέμενε κλειστό μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Ο αρχαιολογικός χώρος στους Δελφούς λειτουργούσε από τις 8 π.μ. έως τις 1 μ.μ. μέχρι τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας για την επέκταση του ωραρίου.

-Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, υπήρξε χώρος χαοτικών σκηνών μετά τις απεργίες των προσωπικού καθαριότητας των δύο τουαλετών του.

[The Guardian, Η Καθημερινή, 24/6/2008]

No comments: