Saturday, June 21, 2008

ΤΑ ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ

Εχουμε την τάση να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε καλά τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, όμως κάθε χρόνο η επιστημονική έρευνα μας διαψεύδει. Μόνο το 2007 ανακαλύφθηκαν χιλιάδες νέα είδη ζώων και φυτών.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Νέων Ειδών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ εξέδωσε έναν κατάλογο με τα σημαντικότερα δέκα από αυτά. Ανάμεσά τους μια νυχτερίδα από τις Φιλιππίνες, ένας θάμνος που μοιάζει με το ανθρωπάκι της Michelin από την Αυστραλία, ένας σκαραβαίος με κέρατο που μοιάζει με μικροσκοπικό ρινόκερο, μια θανατηφόρα αυστραλιανή μέδουσα, ένα νέο είδος μανιταριού από την Αγγλία, το δεύτερο πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο, ξανά από μια απομονωμένη περιοχή της Αυστραλίας, το κρανίο ενός δεινοσαύρου-πάπιας που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ένα νέο ηλεκτροφόρο χέλι του Ινδικού Ωκεανού.
Κάθε χρόνο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν χιλιάδες νέα είδη. Μόνο το 2006 κατέγραψαν 16.969 νέα φυτά και ζώα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο ατελής είναι η γνώση μας για τον πλανήτη και πόσο σταθερά οι βιολόγοι καταγράφουν τη βιοποικιλότητά του», δήλωσε στο site Live Science ο εντομολόγος διευθυντής του Ινστιτούτου Κουέντιν Γουίλερ.
Τα κριτήρια επιλογής των δέκα σημαντικότερων ζώων, δεν ήταν αμιγώς επιστημονικά, αφού στόχος του Ινστιτούτου είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τα ζητήματα προστασίας της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Ετσι η επιλογή του ηλεκτροφόρου χελιού έγινε για να υποδείξει πόσο λίγα ξέρουν οι επιστήμονες για την εξαιρετικά πλούσια σε ποικιλία περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, η επιλογή του φιδιού υποδεικνύει την ανάγκη ακριβούς καταγραφής τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα τσιμπήματα των δηλητηριωδών φιδιών, η νυχτερίδα μπήκε στη λίστα γιατί ανατρέπει την πεποίθηση ότι Αυστραλία και Ασία δεν μοιράζονται συγγενή είδη, η επιλογή του μανιταριού από μια πυκνοκατοικημένη και πολυμελετημένη περιοχή αποδεικνύει το μέγεθος της άγνοιάς μας, η μέδουσα κέρδισε η θέση της εξαιτίας του θανάτου ενός Αμερικανού τουρίστα και της ανάγκης να παρθούν καλύτερα μέτρα ασφαλείας στις θάλασσες της Αυστραλίας, ενώ ο σκαραβαίος απλώς επειδή μοιάζει στον ρινόκερο της ταινίας A bug’s life της Disney.

No comments: