Tuesday, June 24, 2008

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΠΟ: Μαζικά και στη σημερινή απεργία!


Στιγμιότυπο έξω από το νέο Μουσείο Ακρόπολης στο πλαίσιο της προηγούμενης απεργίας
Αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει εντελώς την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη δημόσια διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, απάντηση και στην απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ με την 24ωρη πανελλαδική απεργία τους και τις συγκεντρώσεις (10π.μ.), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της παραπάνω αντιδραστικής και επικίνδυνης πολιτικής, η ηγεσία του ΥΠΠΟ έσυρε - για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα - στα δικαστήρια το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής - Στερεάς - Νήσων του ΥΠΠΟ, απαιτώντας να κηρυχτεί η απεργία τους «παράνομη και καταχρηστική», κάτι που κατάφερε την πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η αντιδραστική πολιτιστική πολιτική συνοδεύεται με ολοκληρωτική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει μια Αρχαιολογική Υπηρεσία με εποχιακούς, ωρομίσθιους, λοιπούς συμβασιούχους, με τη «γαλέρα» των προγραμμάτων «Stage», ίσα για να υπολειτουργεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 1.000 απολυμένους, που έχασαν ασφαλιστικά μέτρα ή έληξαν οι συμβάσεις τους, ελάχιστοι προσλήφθηκαν με τις προκηρύξεις 350 θέσεων αρχαιοφυλάκων (επιλογής ΥΠΠΟ) και 900 μέσω ΑΣΕΠ, με το ΥΠΠΟ να επικαλείται το 24μηνο του ΠΔ - «Παυλόπουλου» και μάλιστα σε ακόμη χυδαιότερη μορφή: Προσμετρώντας το διάστημα της εργασίας με ασφαλιστικά μέτρα ως τυπική σύμβαση.

Το θέμα είναι κατά πόσον οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι αποφασισμένες να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. «Η επίδειξη αυταρχισμού δε μας πτοεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ. Εχει προσφύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου, που κήρυξε την απεργία «παράνομη και καταχρηστική» και το ίδιο θα κάνει και τώρα. Ωστόσο, σημειώνει ότι «μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στο Εφετείο και την οριστική κρίση του δικαστηρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιεί κανονικά τις απεργίες που ομόφωνα αποφάσισε η Γενική Συνέλευση». Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει «ρότα» αν τελεσιδικήσει η όλη ιστορία; [Ριζοσπάστης, 25/6/2008]

No comments: