Wednesday, July 2, 2008

35.000 ΣΤΡΕΜΜ. ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

Οικολογική βόμβα πολλών μεγατόνων εξακολουθούν να θεωρούνται τα σκουπίδια στη χώρα μας και επιπλέον, αν ώς το τέλος του χρόνου δεν έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές, έρχεται και «καμπάνα» από το ευρωδικαστήριο που υπολογίζεται από 7,4 έως και 16 εκατ. ευρώ την ημέρα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και προέρχονται από τα συναρμόδια υπουργεία:
  • Οι παράνομες χωματερές που παραμένουν ανοικτές καλύπτουν -και αχρηστεύουν- πάνω από 35.000 στρέμματα, μια έκταση που σύμφωνα με υπολογισμούς της «Ε» είναι λίγο μικρότερη από ένα νησί όπως η Ζάκυνθος!
  • Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνον από τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου πλησιάζουν τα 3 εκατ. τόνους το χρόνο, ακυρώνοντας όλες τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
  • Τα υγρά σταλάγματα που δημιουργούνται μόνον από την εναπόθεση των σκουπιδιών της Αττικής ισοδυναμούν με το τριπλάσιο των αστικών λυμάτων ολόκληρης της χώρας.
12 φορές πάνω

* Καταγράφεται αυξημένη περιεκτικότητα διοξινών σε τρόφιμα που παράγονται σε περιοχές που γειτονεύουν με χωματερές. Μετρήσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου την υπολογίζουν έως και 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Η ζοφερή αυτή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με τα προγράμματα διαχείρισης των σκουπιδιών που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της διυπουργικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε για «ώρα ευθύνης όλων μας», αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ο κ. Νάκος είπε ότι το 2004 οι ανεξέλεγκτες χωματερές στη χώρα μας έφθαναν τις 2.974 και την τελευταία πενταετία έπαψαν να λειτουργούν 927. Υποσχέθηκε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα κλείσουν άλλες 1.555, από τις οποίες το 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας. Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ακόμη και με το δεδομένο ότι το τελευταίο τρίμηνο έκλεισαν περισσότερες από 250. Παραδέχθηκε πάντως ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία 492, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας καταδικάστηκε το 2005 από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για το σύνολο των παράνομων χωματερών και έχει δεσμευτεί ότι θα τις κλείσει ώς το τέλος του 2008.
Η νέα παραπομπή της Ελλάδας ομολογείται επισήμως από τους συναρμόδιους υπουργούς. Χθες τόσο ο Αθ. Νάκος όσο και ο υφυπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μίλησαν για το επερχόμενο πρόστιμο, που υπολόγισαν σε 34.000 ευρώ την κάθε ημέρα για κάθε χωματερή που θα παραμένει σε λειτουργία. Ο κ. Παπαθανασίου υπολόγισε ότι θα καταβάλουμε 7,4 εκατ. ευρώ την ημέρα, προφανώς αισιοδοξώντας ότι ώς τη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα έχει σημειωθεί και νέα πρόοδος. Πάντως αν παραμείνουν σε λειτουργία οι 492 χωματερές, η ημερήσια καμπάνα θα φθάνει στο αστρονομικό ποσόν των 16,7 εκατ. ευρώ την ημέρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Κουρουπητός θα αποτελεί ...πταίσμα.

[Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, Ελευθεροτυπία, 02/07/2008]

No comments: