Monday, June 23, 2008

SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη δημιουργία Ταμείου Περιβαλλοντικής Αντιστάθμισης, για τη βελτίωση του δασικού περιβάλλοντος στις περιοχές που πλήττονται από μεγάλα έργα, και Ερευνητικού Κέντρου, για να συντονίζει τις δράσεις προστασίας της άγριας ζωής, ζητούν αντίστοιχα ο «Αρκτούρος» και η «Καλλιστώ». Το έργο των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικά η ραδιοσήμανση των αρκούδων με περιλαίμια -πομπούς έχουν οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την προστασία του είδους, καθώς στη χώρα μας δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 190 ζώα.
* Η μικρή Καλλιθέα (2,5 ετών - 52 κιλά) βρίσκεται ακόμη σε περίοδο εκπαίδευσης από τη μητέρα της με την οποία και θα παραμείνει τουλάχιστον ώς το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την παρακολούθησή της.
Η αρκούδα μαρκάρεται από τους επιστήμονες της «Καλλιστώ»
* Ο Ερμής (7 ετών - 145 κιλά) ένας ενήλικος αρσενικός αρκούδος, βρέθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας και κάλυψε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που επέτρεψε η «φιλική» κατασκευή της Εγνατίας Οδού, με σήραγγες - κοιλαδογέφυρες κ.λπ.
* Η Ελενα (6 ετών - 68 κιλά, πολύ αδύνατη για την ηλικία της) βρέθηκε στην περιοχή ανατολικά των Χασίων. Η σύλληψή της έγινε σε κομβικό σημείο καθώς από εκεί θα περάσει ο οδικός άξονας Ε65. Είναι ήδη σε αναπαραγωγική ηλικία και βρίσκεται σε οίστρο, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία, ότι εφόσον τραφεί ικανοποιητικά, όταν ξυπνήσει από τον ύπνο θα έχει μωρά.
* Ο Μπάρμπας (17 ετών, 198 κιλά) είναι μεγάλος, τόσο σε ηλικία όσο και σε διάπλαση. Στο σώμα του έχει πολλά σημάδια από μάχες με άλλα αρσενικά. Βρέθηκε στην ανατολική πλευρά των Χασίων και μετακινείται έντονα σε αναζήτηση θηλυκού. Τα στοιχεία αυτά από την πέμπτη επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης του «Αρκτούρου» δείχουν πως η ευρύτερη περιοχή Καλλιθέας Γρεβενών, του ορεινού όγκου Χασίων και ειδικότερα η ζώνη σύνδεσης του Ε65 με την Εγνατία Οδό, αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας.
«Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά και μετά από πολυετείς πιέσεις της οργάνωσης, στο σημείο σύνδεσης των δύο μεγαλύτερων οδικών έργων που κατασκευάζονται στη χώρα μας, αλλά παράλληλα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το πιο απειλούμενο χερσαίο θηλαστικό, υλοποιείται έρευνα για τις επιπτώσεις της κατασκευής τους στη χλωρίδα και την πανίδα, ενώ ακολουθούνται οι αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι που προτάθηκαν συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σηράγγων και κοιλαδογεφυρών», αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του «Αρκτούρου» Γιάννης Μπουτάρης.
«Γι' αυτό, πρότασή μας προς την Πολιτεία είναι η δημιουργία Ταμείου Περιβαλλοντικής Αντιστάθμισης που θα διαχειριστεί προτεινόμενα έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε να εξασφαλισθεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής», τόνισε ο βιολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας - επιστημονικός σύμβουλος του «Αρκτούρου».Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία χρησιμοποιεί και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», προκειμένου να ερμηνεύσει τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των αρκούδων από την κατασκευή της Εγνατίας οδού στο τμήμα Παναγιά - Μέτσοβο, μήκους 7 χιλιομέτρων. Ο αυτοκινητόδρομος, στο τμήμα αυτό, διασχίζει σημαντικό βιότοπο της καφέ αρκούδας σε νευραλγική συνδετική περιοχή μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου.
Η εφαρμογή της μεθόδου αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική και μέχρι στιγμής έχουν ραδιοσημανθεί επιτυχώς από την οργάνωση 22 αρκούδες και 4 λύκοι. Στο μεταξύ, έχει καταγράψει δυο γέννες το 2008! «Τρεις μαρκαρισμένες αρκούδες γέννησαν δύο μικρά. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο θανατώνοται 2 με 3 ζώα. Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε όλους τους θανάτους. Βλέπετε, δεν αναφέρονται γιατί πρόκειται για προστατευόμενο είδος και όλοι φοβούνται τις κυρώσεις. Εκτιμούμε ότι μαθαίνουμε περίπου το 1/3. Αλλο θετικό μήνυμα είναι η επανεμφάνιση, μετά πολλά χρόνια, αρκούδων στον Όλυμπο και στο Βέρμιο», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας.
Την κυνηγετική περίοδο καταγράφονται θάνατοι, είτε λόγω αδεξιότητας των κυνηγών είτε για άλλους λόγους. Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των δηλητηριάσεων με δολώματα. «Γι' αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε λειτουργία, σε εθνική κλίμακα, ένα σύστημα παρακολούθησης ζώων. Στην Ελλάδα 45 - 50 αρκούδες έχουν μαρκαριστεί από μας και άλλες οργανώσεις, αλλά όχι από φορείς του επίσημου κράτους. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πανελλαδικά 190 ζώα, από τα οποία το 1/4 περίπου έχουν μαρκαριστεί. Εμείς προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα δασαρχεία και άλλοι φορείς και θα λειτουργεί με τη μορφή Ερευνητικού Κέντρου. Μόνο τότε θα έχουμε εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει και θα μπορούμε να προστατεύσουμε ικανοποιητικά το περιβάλλον και την άγρια ζωή», τόνισε ο βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώ». *

[Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008]

No comments: