Friday, July 11, 2008

ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ’29!

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του G8, ο Παντελής Οικονόμου, εκπρόσωπος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Η διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των 8 ισχυρότερων χωρών, ότι διανύουμε περίοδο κρίσης με τρεις όψεις (επισιτιστική, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή) είναι ορθή. Θα ήταν πληρέστερη, εάν εντόπιζε και τη διάσταση της υπονόμευσης της Δημοκρατίας: την αποσταθεροποίηση της ως ελάχιστου απαραίτητου πλαισίου για την αντιμετώπιση των οικουμενικών προβλημάτων της εποχής μας. Για να μην επισημάνουμε την βασική αιτία της κρίσης: την επικράτηση της αντίληψης ότι αξίες καθοριστικές για τη διαμόρφωση των συνθηκών της ζωής μας, αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα.

Στο παγκόσμιο χωριό σήμερα, δυστυχώς, ξαναζούμε μέρες του ’29. Με «κορυφές του παγόβουνου» τις χαώδεις ανισότητες, την υποθήκευση του μέλλοντος του πλανήτη και των επόμενων γενεών και τη γενικευμένη παραγωγική ανισορροπία. Όπως επίσης ξαναζούμε την αδυναμία και απροθυμία των πολιτικών ηγεσιών να ακυρώσουν την αιτία, ώστε να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του αδιεξόδου. Να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των κλεπτοκρατών και της υπάλληλης γραφειοκρατίας τους. Να δώσουν ξανά ένα δημοκρατικό όραμα ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης το οποίο θα κινητοποιούσε δυνάμεις προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Ελπιδοφόρα για τους λαούς και το μέλλον τους.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: θα αλλάξουμε ηγεσίες ομαλά και ειρηνικά ή η αλλαγή αυτή θα επιβληθεί μετά από εξελίξεις τραγικές για την ανθρωπότητα; Για την φαινομενικά εύκολη αυτή επιλογή προϋποτίθεται ο δύσκολος δρόμος του πολιτικού αγώνα. Με τη δήλωση συμμετοχής μας σ’ αυτόν δεδομένη. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

No comments: