Friday, July 11, 2008

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ: 35% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΜΑΝΘΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, καθηγητής Παν. Αθηνών


Εως και 35% μείωση της κατανάλωσης για κλιματιστικά μπορούμε να επιτύχουμε με τις πράσινες στέγες, που επιπλέον εξαφανίζουν το... απέραντο γκρι των ταρατσών και προσφέρουν γεύση από φύση στα σπίτια μας.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι κατάφυτες ταράτσες είναι εδώ και χρόνια γεγονός, έχουν μάλιστα θεσπιστεί από δήμους ειδικά κίνητρα για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες στο εγχείρημα. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει 13 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε κάθε είδους οροφές που έχουν καλυφθεί με φυτά. Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Αν εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα μετατρέψει σταδιακά τις ταράτσες των κτιρίων σε "κρεμαστούς κήπους", υπολογίζεται ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να μειώσουμε την ετήσια κατανάλωση ρεύματος που απορροφάται για ψύξη ή θέρμανση στα κλιματιστικά κατά 600 μεγαβάτ», μας εξηγεί ο Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής ομάδας ερευνητών που έχουν ασχοληθεί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Χάρη στις πολύχρονες μελέτες, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν αποδώσει σημαντικά οφέλη. Οι ταρατσόκηποι είναι γεγονός σε δημοτικά κτίρια στου Ρέντη και στην Ελευσίνα. Πέρα από το ωραίο οπτικό αποτέλεσμα, είναι υπολογίσιμα τα οφέλη που προκύπτουν από τη φύτευση. Υπολογίζεται ότι στον τελευταίο όροφο η εξοικονόμηση ενέργειας στα κλιματιστικά είναι της τάξης του 35%, ενώ στους χαμηλότερους ορόφους η επίδραση είναι μικρότερη. Μετρήθηκε ότι η εσωτερική θερμοκρασία ήταν έως και 3,5 βαθμούς μικρότερη από αυτή του περιβάλλοντος.
«Το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι απαγορευτικό», μας εξηγεί ο Κ. Τάτσης, μέλος της επιτροπής πρασίνου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ). Υπολογίζει ότι, ανάλογα με τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν, αρκούν 80-100 ευρώ ανά τετραγωνικό για να πρασινίσει μια ταράτσα, μαζί με τη μόνωση που απαιτείται για την πλήρη στεγανοποίηση.
«Το όφελος δεν είναι μόνον η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Δεν μετριέται το ωραίο περιβάλλον, ούτε το οξυγόνο που εξασφαλίζει αυτή η μικρή όαση», υπογραμμίζει. Είναι όμως ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στον συγκεκριμένο τομέα.
Επισημαίνει ότι ύστερα από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις προκηρύχθηκε μελέτη για ιδέες φύτευσης δωμάτων και στεγών κατοικιών, με στόχο να προχωρήσει στη συνέχεια σε πιλοτικές εφαρμογές. «Ο διαγωνισμός είναι κομμένος στα μέτρα των μηχανικών», υποστηρίζει ο κ. Τάτσης και εξηγεί ότι δίνεται έμφαση σχεδόν αποκλειστικά σε ζητήματα στατικής αντοχής των ταρατσών και παρεμβάσεων στις όψεις, παραβλέποντας τον τομέα φύτευσης, που είναι και ο πιο καθοριστικός.
«Οι πράσινες στέγες δεν είναι μόνον θέμα ομορφιάς. Μπορούν να επιδράσουν στο μικροκλίμα μιας περιοχής, να δώσουν οξυγόνο στην πρωτεύουσα του νέφους», καταλήγει και καλεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να δώσει έμφαση στα έργα πράσινου, στις στέγες αλλά και στους δημόσιους χώρους. *

[Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/07/2008]

No comments: