Thursday, July 10, 2008

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 5 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ

«Παράθυρο» για οικοπεδοποίηση τεράστιων εκτάσεων ανοίγουν οι ρυθμίσεις. Στο 25% από 15% ορίζεται το ποσοστό δασοκάλυψης

Υποψήφια για οικοπεδοποίηση καθίστανται 5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους - δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράθυρο για τον αποχαρακτηρισμό τους ανοίγουν, και μάλιστα ορθάνοιχτο, διατάξεις νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα:

Σε κίνδυνο 5 εκατ. στρέμματα δάσους

Να επανεξεταστεί ο χαρακτήρας συγκεκριμένων διατάξεων που έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως δάσος ή δασικές. Ο δασάρχης θα προωθεί αιτιολογημένη σχετική εισήγησή του στον περιφερειάρχη ο οποίος θα την εισαγάγει προς εκδίκαση σε πρωτοβάθμια επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει δικαστικός.

Δασικοί κύκλοι σχολιάζουν σχετικά πως οι ιδιώτες που θα διεκδικήσουν επανάκριση του χαρακτήρα ιδιόκτητων δασικών εκτάσεων, μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, θα έχουν ένα πρόσθετο... όπλο υπέρ τους:

Τον νέο δασικό νόμο 3208/2003 που ορίζει ποσοστό δασοκάλυψης το 25% μίας έκτασης για να χαρακτηριστεί ως δασική. Αντίθετα, ο προηγούμενος νόμος 998/79 προέβλεπε ποσοστό 15%.

Αυτόματα, τόνιζαν δασικοί κύκλοι, αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρεμμάτων δασικής έκτασης, ιδιαίτερα περιοχές «φιλέτα» σε νησιωτικές και παράλιες περιοχές (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική κ.ά.).

Επίσης, περιοχές που επίμονα έχουν υποβαθμιστεί του δασικού χαρακτήρα τους στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

  • Οι δασολόγοι

Υποψήφια προς άμεσο αποχαρακτηρισμό με την επανάκριση τελεσίδικων αποφάσεων, ανέφεραν στο «Εθνος» δασολόγοι, είναι σε πρώτη φάση 5 εκατ. τουλάχιστον στρέμματα δασικών εκτάσεων. Το επίμαχο άρθρο 36 στο νομοσχέδιο (για την κτηνοτροφία που κατατέθηκε στη Βουλή) προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

«Στο άρθρο 12 του Νόμου 3208/2003 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού προηγείται πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του νόμου 998/79, η οποία υποχρεωτικά παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 10 του νόμου 998/73».

Υπενθυμίζουμε τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο 12 του νόμου 3208/2003:

«Μεταβιβάσεις εν ζωή ή αιτία θανάτου ακινήτων που εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες των ετών λήψης 1945 ή 1960 θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές έναντι του Δημοσίου, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν τα ακίνητα αυτά αργότερα, εφόσον οι σχετικοί τίτλοι ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί. Η διαχείριση των εκτάσεων που εμφανίζουν τη μορφή δάσους διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

No comments: