Thursday, July 10, 2008

ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΛΗΞΕ ΤΟ G8

Τη συμφωνία για το θερμοκήπιο επικρίνει ο ΟΗΕ

Με διακηρύξεις αγαθών προθέσεων, αλλά και εξακοντίσεις απειλών ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη σύνοδος των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που διεξήχθη στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Οι ηγέτες του G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους απόλυτα επιτυχή, με τον Τζορτζ Μπους να επισημαίνει ότι «επετεύχθησαν σημαντικά βήματα προόδου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γκόρντον Μπράουν, αλλά και του «οικοδεσπότη» Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιασούα Φουκούντα.

Το κυριότερο ίσως σημείο των συμπερασμάτων της συνόδου ήταν η δέσμευση των συμμετεχόντων να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050, εφόσον όμως συμμετάσχουν στην προσπάθεια και οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ινδία. Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές εάν το ποσοστό της μείωσης αφορά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα του 1990, έτος το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, ή τις σημερινές συγκεντρώσεις του αερίου στην ατμόσφαιρα.

  • Γενικόλογη και άτολμη

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΟΗΕ όσο και η επιστημονική κοινότητα, χαρακτήρισαν την εν λόγω διακήρυξη γενικόλογη και άτολμη, αφού δεν τίθενται ενδιάμεσοι στόχοι και δεν διασαφηνίζονται επαρκώς τα μέτρα που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον. Τα κενά στη συμφωνία για τις εκπομπές αερίων στηλιτεύθηκαν και από τις αναπτυσσόμενες χώρες, με προεξάρχουσα τη Νότια Αφρική που χαρακτήρισε τις θέσεις του G8 ως «πισωγύρισμα».

Πολύ πιο συγκεκριμένες ήταν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για την Αφρική. Το πενταετές πλάνο των «ισχυρών» περιλαμβάνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των ασθενειών στη «μαύρη ήπειρο», εκ των οποίων τα 25 δισεκατομμύρια θα διατεθούν μέχρι το 2010. Επιπλέον, θα δωρίσουν και 100 εκατομμύρια κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο, προκειμένου να αναχαιτίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της ελονοσίας.

  • Εναντίον του Μουγκάμπε

Ομόθυμη ήταν η στάση του G8 και απέναντι στον «πρόεδρο» της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων στη χώρα και να παγώσουν όσους λογαριασμούς διατηρεί τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες του, στο εξωτερικό. Επιπλέον, θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον του. «Καταστήσαμε σαφές ότι θα λάβουμε νέα μέτρα εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος, το οποίο έχει βάψει τα χέρια του με αίμα», δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν μετά το πέρας των εργασιών του G8. Η κυβέρνηση του Μουγκάμπε χαρακτήρισε τις αποφάσεις εναντίον της ως «δείγμα ρατσισμού».

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονταν και το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, δύο κράτη που ανήκαν στον περιώνυμο «άξονα του κακού» που είχε περιγράψει ο -απερχόμενος πλέον - πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπους. Η ομάδα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Τεχεράνη να θέσει τέλος στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, να συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των διεθνών διαμεσολαβητών. Εξίσου επικριτικοί παρουσιάστηκαν και απέναντι στη Βόρεια Κορέα, ζητώντας από την Πιονγκγιάνγκ να ενημερώσει αναλυτικά τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τέλος, οι οκτώ ηγέτες εξέφρασαν τον «προβληματισμό» και την «ανησυχία» τους για τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων.

  • Αδυναμία για τα τρόφιμα

Σύμφωνα με αναλυτές, η αντίδρασή τους προδίδει την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα προαναφερθέντα φαινόμενα. Οι προτάσεις του G8 για το πετρέλαιο περιορίστηκαν στη γνωστή έκκληση για αύξηση της παραγωγής και διαφάνεια στην εμπορία του. Για την επισιτιστική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, βασικός υπαίτιος, σύμφωνα πάντα με την άποψη του G8, είναι ο εμπορικός προστατευτισμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να διαθέσουν τρόφιμα από τα αποθέματά τους στην ελεύθερη αγορά. Ελάχιστες ήταν οι αναφορές στα βιοκαύσιμα, για τα οποία πρότειναν «σώφρονα» χρήση.

No comments: