Thursday, July 10, 2008

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Βουνό πολλαπλών δραστηριοτήτων ο Υμηττός... χωματερές, παράνομες λατομικές δραστηριότητες, πάρκο κεραιών των ΜΜΕ, εγκαταστάσεις του Πεζικού και του Ναυτικού, συνεχείς επεκτάσεις των όμορων Δήμων στις πλαγιές του, προέκταση του οδικού δικτύου της Αθήνας, και βέβαια «αξιοποίηση» των καμένων εκτάσεών του. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κατασκεύασε φέτος υπαίθριο θέατρο μέσα στο δάσος, χωρίς να προνοήσει για οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο δασοπροστασίας, ενώ ο Δήμος Παπάγου χαρακτήρισε γεωργικές εκτάσεις πολλές καμένες περιοχές, που φυσικά έχουν αρχίσει ήδη να ανοικοδομούνται. Ταυτόχρονα, φημολογείται η κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου στον Υμηττό. Η προέκταση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου που έχει ανακοινωθεί, προϋποθέτει τη διάνοιξη σηράγγων στο βουνό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πηγές νερού που υπάρχουν. Το δάσος, πάντως, είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura 2.000!

Την παραπάνω εικόνα περιέγραψαν χθες επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και πολιτών, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Οταν ακόμα οι καπνοί δεν είχαν σβήσει, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ζητήσαμε από τους αρμόδιους να ληφθούν άμεσα μέτρα δασοπροστασίας για το καλοκαίρι του 2008». Η πρότασή μας αγνοήθηκε τελείως, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Γιάννης Μιχαήλ. Αντίθετα από πέρυσι, μέχρι φέτος δεν ελήφθη κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα μία ακόμα πυρκαγιά στον Υμηττό, αυτή τη φορά στα Γλυκά Νερά. «Ο υφυπουργός κ. Κώστας Κιλτίδης είχε προαναγγείλει τον διορισμό 1.300 υπαλλήλων για καθαρισμό του Υμηττού», υπενθυμίζει ο πρόεδρος. «Από αυτούς δεν διορίστηκε ούτε ένας», συμπληρώνει.

Οπως τονίζει άλλωστε ο καθηγητής της Γεωπονικής κ. Γεράσιμος Αράπης, επιφάνεια του εδάφους του Υμηττού παρουσιάζει σε ποσοστό 80% μέτριες και έντονες κλίσεις, που ευνοούν φυσικά τη διάβρωση του εδάφους και τη δημιουργία χειμάρρων. «Τα επόμενα χρόνια η ερημοποίηση και οι πλημμύρες θα είναι συνήθη φαινόμενα, αν δεν προστατεύσουμε το δάσος», επισημαίνει. «Είναι αλήθεια ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν προσαρμοστικούς μηχανισμούς αναγέννησης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν καίγονται κάθε χρόνο, όπως ο Υμηττός!»

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητεί την ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι οι οδηγίες της Ε.Ε. επιβάλλουν πριν από την προώθηση ενός έργου, όπως ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του Υμηττού, τη διαβούλευση με τους πολίτες, «μια άγνωστη στο ΥΠΕΧΩΔΕ τακτική».

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης για την προστασία του Υμηττού, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιήσει καθαρισμό του δάσους την Κυριακή 13 Ιουλίου στις 9.30, στον οποίο θα συμμετέχει και η Εθελοντική Οργάνωση ΔΡΑΣΕ. Σημείο συνάντησης για τους ενδιαφερόμενους θα είναι η συμβολή των οδών Γραβιάς, Ανατολικής Μεσογείου και Σπάρτης.

[Η Καθημερινή, 10/07/2008]

No comments: