Tuesday, July 15, 2008

«ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ»


Η μοναδική συνάντηση που είχε η δημοτική αρχή Ελευσίνας και ο όμιλος των ΕΛΠΕ-ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, παρουσία των επιστημονικών συμβούλων της «ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ», και εκεί έγινε ενημέρωση από τα ΕΛΠΕ, για τη σχεδιαζόμενη επέκταση και τίποτα άλλο. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση που διένειμε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευσίνας, Π. Λινάρδος.

Εκτοτε καμία επαφή δεν υπήρξε ενώ παράλληλα τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στη διαδικασία αδειοδοτήσεων για την υλοποίηση του επεκτατικού σχεδίου, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής αλλά και τις επιμέρους αποφάσεις του Δήμου Ασπροπύργου.

Ο κ. Λινάρδος καταγγέλλει τις προσφορές των ΕΛΠΕ (για δωρεάν πετρέλαιο, υποτροφίες, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.) στους δημότες της περιοχής «ως απαράδεκτες, προκλητικές, με μοναδικό σκοπό να χειραγωγήσουν τις αντιδράσεις κατοίκων και κοινής γνώμης».

«Το καθαρό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και το μέλλον του Θριασίου δεν τίθενται σε καμιά διαπραγμάτευση!»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας υιοθέτησε τα ανωτέρω κατά πλειοψηφία και αποδοκιμάζει οποιεσδήποτε αποπροσανατολιστικές δηλώσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Ολες οι διοικητικές πράξεις αδειοδότησης της σχεδιαζόμενης επέκτασης των διυλιστηρίων θα προσβληθούν από την Αυτοδιοίκηση στο ΣτΕ.

Στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών της Δ. Αττικής για το περιβάλλον ήρθε την περασμένη Παρασκευή ως δώρο από τις Βρυξέλλες η απόφαση 212/08 του αρμόδιου επιτρόπου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα. Με την απόφασή του αυτή, ο επίτροπος υπενθυμίζει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού σε αποφάσεις αναφορικά με την κατασκευή και τη λειτουργία νέων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Ελευσίνας από τη Χαλυβουργική Α.Ε.

[Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/07/2008]

No comments: