Monday, July 14, 2008

ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ 69.000 Τ.Μ. ΜΠΕΤΟΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


Στον... κάλαθο των αχρήστων έστειλαν οι σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στη Νομαρχία Αθηνών τις εκκλήσεις της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για να κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο, τύπου «The Mall», επιφάνειας 69.000 τετραγωνικών, στην «καρδιά» του Ελαιώνα, σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο από το διάταγμα του 1995. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές παραδέχονται ότι το συγκρότημα θα δέχεται 34.000 επισκέπτες την ημέρα!

Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη «διπλή ανάπλαση», που με τον μανδύα του γηπέδου του ΠΑΟ μετατρέπει σε μπετόν μια μεγάλη έκταση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας. Η σχετική ρύθμιση που τροποποιεί το διάταγμα προωθήκε πριν από δύο χρόνια από τον κ. Σουφλιά, με την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής της Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, λόγω της μεγάλης κλίμακας της δόμησης απαιτείται να εκπονηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και να ακολουθήσει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως άλλωστε επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αντί για όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας εκλήθη να γνωμοδοτήσει για ένα μέρος της παρέμβασης, που αφορά το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού, όταν στην ίδια περιοχή προβλέπεται, εκτός από το συγκρότημα του ΠΑΟ (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), να κατασκευαστούν άλλο ένα κτίριο εμπορικών χρήσεων, δημαρχιακό μέγαρο και νέος σταθμός για τα ΚΤΕΛ.

«Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι σε σχέση με το προωθούμενο κτίριο πολλαπλών χρήσεων τύπου Mall στον Ελαιώνα», υπογραμμίζουν στην κοινή έκκλησή τους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Πολύζος και Γεράσιμος Σπαθής, ζητώντας -χωρίς ανταπόκριση, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε- να μην σπεύσει το νομαρχιακό συμβούλιο να εγκρίνει τη μελέτη, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για ολόκληρη την περιοχή ανάπλασης. «Θεωρούμε ότι η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων στρέφεται σαφώς κατά της περιβαλλοντικής προστασίας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία», τονίζουν οι τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο της έκκλησης του Γιάννη Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τονίζει πως «με δεδομένο ότι δεν έχουν υποβληθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, η διαδικασία τμηματικών εγκρίσεων για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα στρέφεται κατά της προστασίας του».

«Με κλειστά αυτιά στους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους, με ανοικτές αγκάλες στους επιχειρηματικούς ομίλους», αναφέρει η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας. Μάλιστα σε αναλυτική παρουσίαση πριν από την επίμαχη συνεδρίαση, η επιτροπή είχε επισημάνει συγκεκριμένες αδυναμίες της μελέτης.

Η κριτική της επιτροπής εστιάζεται στα εξής σημεία:

* Μειώνονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι που θα προκύψουν, ενώ διαφοροποιούνται κάποια στοιχεία για να καταδειχθεί ότι οι δρόμοι της περιοχής θα αντέξουν την αναμενόμενη κίνηση.

* Εκπτώσεις στην κυκλοφορία παρατηρείται και σε δρόμους του Βοτανικού, όπως Αγίου Πολυκάρπου, Αμφιπόλεως, Βουτσαρά και Δημαράκη. Σήμερα σε αυτούς τους δρόμους παίζουν παιδιά, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και ορισμένοι δεν έχουν διαμορφωθεί, παρ' όλα αυτά στη μελέτη εκτιμάται ότι θα μπορούν να δεχθούν από 500 έως και 700 οχήματα την ώρα.

* Αποσιωπώνται οι επιβαρύνσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως Κηφισού, Αθηνών, Κωνσταντινουπόλως και Π. Ράλλη. Ακόμα και αν γίνουν τα έργα που έχει υποσχεθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι ουρές στις ήδη φορτωμένες λεωφόρους θα φτάνουν ώς την Ομόνοια.

* Απουσιάζουν οι μετρήσεις για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υπολογίζεται σε 15-17%, αλλά στην πραγματικότητα και σε συνδυασμό με το γήπεδο του ΠΑΟ αναμένεται να εκτοξευθεί στο 40%.

* Ως αντιστάθμισμα προβλέπεται να φυτευθούν 610 δένδρα και μάλιστα μικρά, αφού η διάμετρος κορμού θα είναι 10-12 εκατοστά και το προβλεπόμενο ύψος χώματος θα είναι μόλις ένα μέτρο.

Η επιτροπή τονίζει ότι εμπορικό κέντρο δεν χωράει στον Ελαιώνα και υπενθυμίζει ότι για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώνατς να ανακληθεί η ρύθμιση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τη διπλή ανάπλαση. *

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΛΑΣΘΟΥΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τους νομαρχιακούς συμβούλους του

«Αδειασμα» των νομαρχιακών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η παρέμβαση του Σπύρου Κουβέλη, υπεύθυνου του τομέα περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε δήλωσή του, που διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου και επομένως αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για ανέγερση εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερό και αμετακίνητο υπέρ της προστασίας των ελεύθερων χώρων και της χρήσης τους ως τόπων αναψυχής και υψηλού πρασίνου, όχι υπέρ της μετατροπής τους σε εμπορικά κέντρα», τονίζει, ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του αναφέρει πως «το θέμα της προστασίας των ελεύθερων χώρων δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε οικονομικό, αλλά θέμα πολιτικής απόφασης και συνέπειας στον στόχο να βελτιώσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας». Θεωρεί, επίσης, ότι οι ελεύθεροι χώροι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τέτοια κριτήρια μετά τις περσινές φωτιές στην Πάρνηθα.

Με την τοποθέτηση αυτή αφήνει έκθετους τους νομαρχιακούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν υπέρ της απόφασης. Μάλιστα, οι αόριστες αναφορές σε «τεχνικές» και «οικονομικές» παραμέτρους αφήνουν να αιωρούνται και κάποιες σκιές γι' αυτή τη διαφοροποίηση των νομαρχιακών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν τίθεται πάντως κομματικό ζήτημα, ιδιαίτερα για τον κ. Σγουρό, ο οποίος δεν ψηφίζει.

[Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14/07/2008]

No comments: