Monday, July 14, 2008

«ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ»


«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Κορινθιακός σε ενεργειακό κέντρο». Με αυτό το σύνθημα πάνω από 1.000 άτομα, από τις δύο πλευρές του κόλπου, συγκεντρώθηκαν χθες στην Αντίκυρα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Επιτροπής Σωτηρίας. Με χάπενινγκ, που θα συνεχιστούν σε διάφορους οικισμούς όλο το καλοκαίρι, είπαν το δικό τους «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία αφορούν τη δημιουργία νέων εργοστασίων που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εκαναν, επίσης, πορεία διαμαρτυρίας ώς το εργοστάσιο αλουμινίου και επέδωσαν στους αρμόδιους ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και με προσφυγές αφού, όπως μας είπε ο κ. Αγγελόπουλος, μέλος της επιτροπής, υπάρχει μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1992 και εγκρίθηκε το 1995, που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού και δεν «χωράει» τέτοιους σχεδιασμούς.
  • Η Γκρινπίς
Η κόκκινη λάσπη, το στερεό απόβλητο που απομένει μετά την επεξεργασία του βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, αποτελεί τη βασικότερη απειλή για τον κλειστό Κορινθιακό Κόλπο. Με βάση πρόσφατη μελέτη της Greenpeace, που έχει υποβληθεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ χωρίς όμως να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, από το εργοστάσιο στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας το θαλάσσιο οικοσύστημα επιβαρύνεται με περίπου 800.000 τόνους λάσπης σε ετήσια βάση.

Στηριζόμενη σε μετρήσεις του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλων ερευνητικών φορέων, η μελέτη της οικολογικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι λόγω της εναπόθεσης της κόκκινης λάσπης έχουν δημιουργηθεί υποθαλάσσιοι «λόφοι» που φτάνουν τα 25 μέτρα, έναντι 17 μέτρων στις αρχές της δεκαετίας του '80. Μέσα στον κόλπο της Αντίκυρας η λάσπη καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η παρουσία της είναι αισθητή σε έκταση 277 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στον Κορινθιακό, έναντι 75 στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία 20ετία υπερτριπλασιάστηκε.

Στην επιβαρημένη περιοχή έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων σιδήρου, μολύβδου, χρωμίου, τιτανίου, νικελίου και κοβαλτίου, παρ' όλα αυτά δεν έχει μελετηθεί η επίδραση της λάσπης στο οικοσύστημα και τα αλιεύματα.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι, όμως, ένας σπάνιος βιότοπος. Στα νερά του, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Greenpeace, βρίσκουν καταφύγιο τέσσερα είδη δελφινιών (κοινά δελφίνια, ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα και ρινοδέλφινα). Μάλιστα, αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου όπου συγκεντρώνονται τα κοινά δελφίνια, τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό έχουν ενταχθεί στη λίστα των υπό εξαφάνιση ειδών.

Απαντώνται επίσης σημαντικοί «κήποι» κοραλιών, με είδη όπως οι γοργόνιες που σπανίζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αποικίες με κεράτινο σκελετό και διακλαδώσεις σε σχήμα βεντάλιας που θεριεύουν στα μεγάλη βάθη του κόλπου χάρη στα θαλάσσια ρεύματα και τα φερτά υλικά που κουβαλούν οι ποταμοί και χείμαρροι των ακτών. Εξαιρετικής οικολογικής σημασίας είναι τα λιβάδια της ποσειδωνίας, που φιλοξενούν πάνω από 400 είδη φυκών και 1.000 θαλάσσιων οργανισμών, αποτελούν ασφαλείς χώρους για τα αβγά των ψαριών και σημαντικό κρίκο στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, συμβάλλουν στην οξυγόνωση του νερού και προστατεύουν τον βυθό από τη διάβρωση. Η εξάπλωση υποθαλάσσιων ειδών από άλλες γωνιές της Μεσογείου και κυρίως η εντατική αλίευση με μηχανότρατες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποικιών.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα αρκούν για να τεκμηριώσουν την πρόταση για ανακήρυξη του Κορινθιακού σε θαλάσσιο καταφύγιο και τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν αποτελεσματικά το οικοσύστημα και θα περιορίζουν τη ρύπανση από τα αστικά λύματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό και παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας συνεχίζουν να καταλήγουν στον κόλπο χωρίς καμία επεξεργασία.

Η Greenpeace συνοδεύει τη μελέτη με συγκεκριμένα μέτρα σωτηρίας, που εναρμονίζονται στους στόχους της Ε.Ε. για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με χρονικό ορίζοντα το 2021.
[Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/07/2008]

No comments: