Thursday, July 17, 2008

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ!


Οι Βρυξέλλες καλούν τις δημόσιες Αρχές των κρατών -μελών να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες, με την προώθηση μιας σειράς μέτρων που θα συντελέσουν στην προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη: λεωφορεία που δεν ρυπαίνουν, οικονομικός φωτισμός στις πόλεις, δημόσια κτίρια με μόνωση κ.λπ.
Δύο επίτροποι, ο Ελληνας Σταύρος Δήμας (περιβάλλον) και ο Γερμανός Γκίντερ Φερχόιγκεν (βιομηχανία), οι οποίοι έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν λόγω των αντικρουόμενων αρμοδιοτήτων τους, ένωσαν τις φωνές τους χθες, καλώντας τον δημόσιο τομέα να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, στις δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ που αφιερώνουν κάθε χρόνο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Και αναφέρθηκαν κυρίως στον τομέα των μεταφορών, στις προμήθειες και στα κτίρια. «Η Επιτροπή συστήνει στα κράτη - μέλη την υιοθέτηση κοινών πρακτικών που να τηρούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες, όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις σχετικά με την αγορά αγαθών και την παροχή υπηρεσιών», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο επίτροποι.
Δεν παρέλειψαν, επίσης, να ζητήσουν από τη βιομηχανία την παραγωγή προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. «Ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα έχουμε όσον αφορά τις επιπτώσεις μας στον πλανήτη», δήλωσε ο Σταύρος Δήμας, για τον οποίο «πρέπει να αλλάξουμε τα είδη προϊόντων που προτείνονται στο εμπόριο και να μετατρέψουμε τον τρόπο παραγωγής». Με την παρέμβαση των δύο επιτρόπων συμφώνησε και ο αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος Α. Πίμπαγκς, ο οποίος έδωσε ως παράδειγμα συλλογικών και ατομικών δράσεων την αγορά λαμπτήρων χαμηλής ισχύος, οι οποίοι επιτρέπουν οικονομίες μέχρι και 140 ευρώ ετησίως για κάθε νοικοκυριό.

[ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008]

No comments: