Friday, July 18, 2008

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

«Κενό γράμμα» είναι η φύλαξη και ο έλεγχος των 27 προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παραπέμπεται κάθε τόσο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγορούμενη για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών της. Αυθαίρετα, σκουπίδια, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ακόμη και λατομεία λειτουργούν μέσα σε «προστατευόμενες» -στα χαρτιά μόνο- περιοχές.

Η ίδρυση των 22 φορέων διαχείρισης έγινε το 2002, αλλά, όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, ενώ έξι χρόνια τώρα δεν έχει καν συμπληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν έχει λειτουργήσει ούτε η επιτροπή για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες στρέμματα βιότοπων μεγάλης οικολογικής αξίας να φυλάσσονται από μετρημένους στα δάκτυλα ανθρώπους, να μην υπάρχει αντιπυρικός σχεδιασμός, όπως έδειξαν οι περυσινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, να κινδυνεύουν σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα των 10 σημαντικότερων περιοχών κατέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης και τα έθεσε υπ' όψιν του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, με τη μορφή ερωτήσεων προς τον κ. Σουφλιά. Το «οδοιπορικό» στους βιότοπους είναι αποκαλυπτικό:

* ΚΟΡΩΝΕΙΑ-ΒΟΛΒΗ: Η λίμνη έχει περιοριστεί σε έναν αδιάβατο βούρκο και οι περυσινές εξαγγελίες είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν απέδωσαν. Πρόσφατα, ομάδα ειδικών επιχείρησε να εισέλθει με ερπυστριοφόρο για να εκτιμήσει την κατάσταση, και το φιάσκο παραλίγο να είχε επικίνδυνη κατάληξη, αφού χρειάστηκε η βοήθεια ελικοπτέρου!

* ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ-ΛΟΥΔΙΑ-ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ: Η περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA, διαθέτει απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ο φορέας διαχείρισης έχει ιδρυθεί το 2003, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η περιοχή ανακηρύσσεται σε Εθνικό Πάρκο, καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι περιορισμοί στη δόμηση.

* ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Οι παραδοσιακές πελάδες έχουν δώσει τη θέση τους σε κατασκευές από μπετόν, όπως έχει καταγγείλει εδώ και έναν χρόνο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ και τρία χρόνια, έχει καταδικαστεί η χώρα μας από το Ευρωδικαστήριο, αλλά μέτρα δεν έχουν εφαρμοστεί.

* ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ: Δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα καθαρισμού, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλο το ρυπαντικό φορτίο στον πυθμένα της λίμνης. Τοξικά λύματα καταλήγουν στη λίμνη από τον Καλαμά και τους παραποτάμους του, από βιομηχανίες και οικισμούς που δεν έχουν συστήματα διαχείρισης λυμάτων.

* ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΝΔΟΣ: Περιλαμβάνει τους Εθνικούς Δρυμούς Βίκου-Αώου και Βάλια Κάλντα. Το πολύτιμο δάσος των 2.000 στρεμμάτων, που απειλείται από σκουπίδια και παράνομη υλοτόμηση, φυλάσσεται από σεκιουριτάδες γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό τού φορέα διαχείρισης. Σοβαρή απειλή είναι τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά και τα έργα της Εγνατίας οδού.

* ΣΧΙΝΙΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Πρόκειται για «πάρκο-μαϊμού», όπως έχει πει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, καθώς σκουπίδια στις πηγές των καναλιών, παράνομο κυνήγι, τα κυκλοφορούντα τζιπ και οι παράνομες ταβέρνες υποβαθμίζουν το οικοσύστημα. Δεν έχει τοποθετηθεί το προβλεπόμενο σύστημα πυρόσβεσης, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

* ΑΙΝΟΣ: Κινδυνεύει από υπερβόσκηση και δεν υπάρχει φύλαξη.

[Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/07/2008]

No comments: