Monday, July 21, 2008

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Την πλήρη και ξεκάθαρη αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού επαναλαμβάνει με παρρησία ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης μιλώντας στην "Κ.Α.", καθώς το έργο "βλάπτει σοβαρά το οικοσύστημα του Υμηττού, αφαιρεί ένα μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου και δημιουργεί σοβαρά κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις γειτονιές του δήμου μας". Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της παραλίας του Ελληνικού, για το οποίο έχει προχωρήσει στο πλαίσιο του αγώνα για ελεύθερες παραλίες μέχρι και σε απεργία πείνας, ο κ. Κορτζίδης μας ενημερώνει πως "η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά το θέμα στον αέρα", με αποτέλεσμα "οι μηνύσεις και οι αγωγές για την αφαίρεση των κάγκελων να συνεχίζουν να μας έρχονται".

Συνέντευξη στον Νίκο ΜΟΡΦΟΝΙΟ, Η Αυγή, 20/07/2008
  • Για ποιους λόγους έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας στην επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, που θα καταλήγει στον δήμο σας;
Το θέμα μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επανειλημμένα με ομόφωνες αποφάσεις του έχει τοποθετηθεί αρνητικά σ' αυτή την προοπτική. Θεωρούμε ότι ο νέος ιδιωτικός αυτοκινητόδρομος που σχεδιάζεται - εν κρυπτώ διότι τα σχέδια που χρόνια τώρα ζητάμε δεν δίδονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ - δεν θα συμβάλει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά θα το μεγαλώσει. Βλέπετε το κυκλοφοριακό και η συνακόλουθη ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζονται με τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν. Ό,τι λοιπόν ενισχύει την ιδιωτική αυτοκίνηση οδηγεί με σιγουριά σε μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης, τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο. Η λύση βρίσκεται σ' ένα σύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι από ιδιοτροπία του κόσμου η τόσο μεγάλη χρήση του ΙΧ στις μετακινήσεις. Η απουσία ενός τέτοιου δικτύου την επιβάλλει. Επί πλέον ο σχεδιαζόμενος δρόμος βλάπτει σοβαρά το οικοσύστημα του Υμηττού, αφαιρεί ένα μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου και δημιουργεί σοβαρά κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις γειτονιές του δήμου μας.
  • Με ποιους τρόπους σκέφτεστε να αντιδράσετε;
Γνωρίζετε ότι δεν αντιδρούμε μόνο εμείς. Στα λιγοστά που έδειξε ο κος Σουφλιάς στους δημοσιογράφους και τους δημάρχους αντιδρούν όλοι οι δήμοι απ’ την Καισαριανή μέχρι το Ελληνικό. Ακόμη κι εκείνοι που γενικά είναι υπέρ της επέκτασης της περιφερειακής όπως ο δήμος Ηλιούπολης. Συντονιζόμαστε λοιπόν. Και όχι μόνο με τους άλλους ΟΤΑ αλλά και με κινήματα φορείς και πολίτες που έχουν ανάλογες με μας ευαισθησίες. Στον δήμο μας λειτουργεί επιτροπή αγώνα για την αποτροπή αυτού του έργου. Γνωρίζουμε πως αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος και η διάρκειά του μεγάλη. Προς το παρόν προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να πάρουμε τα σχέδια του δρόμου που όπως σας είπα πριν το υπουργείο αρνείται να δώσει τόσο στους δήμους όσο και στη Βουλή. Είναι το μέτρο του σεβασμού ορισμένων στους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν.
  • Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το θέμα της διαχείρισης της παραλίας Ελληνικού για την οποία έχετε δώσει και προσωπικά μεγάλη μάχη πραγματοποιώντας ακόμη και απεργία πείνας;
Διαχειριζόμαστε με επιτυχία την παραλία. Τη διατηρούμε καθαρή, έχουμε φύλακα και ναυαγοσώστη, βάλαμε ομπρέλες, καθίσματα, αποδυτήρια & ντουζιέρες όλα δωρεάν για τους πολίτες. Προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα που μας δημιουργούν όπως αυτό της στέρησης νερού που υπήρξε και αντιμετωπίστηκε. Η συμβολή των εθελοντών στην προσπάθειά μας είναι καταλυτική. Βέβαια όλα αυτά στα πλαίσιο μιας ντε φάκτο διαμορφωμένης κατάστασης. Διότι παρά τη σημαντική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θεώρησε παράνομες τις συμβάσεις με τις οποίες είχε δοθεί η περιοχή για εκμετάλλευση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά το θέμα στον αέρα και να αφήνει τη δικαιοσύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οι μηνύσεις και οι αγωγές για την αφαίρεση των κάγκελων συνεχίζουν να μας έρχονται.
  • Έχουμε κάτι νεότερο με την υπόθεση του Μητροπολιτικού Πάρκου;
Όπως θυμάστε σαν κοινή δράση (δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας & Ελληνικού) διοργανώσαμε το τριήμερο φόρουμ για το αεροδρόμιο όπου αποκαλύψαμε τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για μια νέα πόλη και ένα μεγάλο υπερτοπικό πόλο υπηρεσιών, εμπορίου, τουρισμού και διασκέδασης. Αποκαλύψαμε ότι υπάρχει η ανάγκη για πάρκο υψηλού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, αλλά και οι δυνατότητες για χρηματοδότηση της κατασκευής του. Φυτέψαμε 10.000 δέντρα που επιβίωσαν καθώς τα συντηρούμε με σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Επί πλέον διοργανώσαμε με άλλους ΟΤΑ & διάφορους φορείς εκδηλώσεις στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και ετοιμάζουμε για το φθινόπωρο ένα διαδημοτικό οικολογικό φεστιβάλ. Ελπίζουμε ότι ακόμη και στο χώρο της κυβέρνησης διαμορφώνονται απόψεις διαφορετικές από εκείνες του ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί ό,τι ελεύθερο χώρο χάνεις δεν τον ξαναβρίσκεις.
  • Θέλω να τελειώσουμε με κάτι επίκαιρο. Γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις της κρίσης και την ανάγκη στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Ειδικότερα, έχει διατυπωθεί το αίτημα για κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Εσείς πώς τα καταφέρνετε;
Προσπαθώντας να περιορίσουμε άλλα έξοδα. Εμείς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε την οικονομική επιβάρυνση των γονιών που έχουν παιδιά στους σταθμούς. Σαν αντιπολίτευση είχαμε αντιταχθεί στην επιβολή τους. Σαν διοίκηση καταργήσαμε τα τροφεία από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Επί πλέον, καθιερώσαμε από πέρσι δωρεάν πρόγραμμα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων για πάνω από 400 παιδιά του δήμου μας. Ακούστε. Η υπόθεση των τροφείων έχει πολλές πτυχές. Κυρίως χρησιμοποιούνται για να συνηθίσει ο κόσμος να πληρώνει κάτι για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται. Όμως ο κόσμος, με τους φόρους, έχει ήδη πληρώσει. Αλλού είναι το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στους ΟΤΑ αυτά που έχουν εισπράξει για λογαριασμό τους και αυτά που αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που αναλαμβάνουν. Εκεί πρέπει να στρεφόμαστε και όχι στη χρέωση έστω μέρους των υπηρεσιών αυτών στους πολίτες. Αξίζει την επόμενη φορά να συζητήσουμε για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

No comments: