Tuesday, July 22, 2008

ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ

Με την επιμέλεια του σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Εχει αποδειχτεί ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι τα σχολεία είναι κλειστά, επομένως τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και πολλές φορές δεν επιτηρούνται. Κατά την εποχή αυτή, τα παιδιά συνηθίζεται να πηγαίνουν διακοπές ή στο βουνό ή στη θάλασσα.
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και συνάμα να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια όμως, δεν σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
Διακοπές στη θάλασσα
  • Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν κολύμπι από την πιο μικρή ηλικία, επειδή το κολύμπι σώζει ζωές.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ κοντά στο νερό χωρίς επιτήρηση, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.
  • Να μη βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.
  • Είναι απαγορευτικό τα παιδιά να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι.
  • Σε περιοχές όπου υπάρχουν δυνατά θαλάσσια ρεύματα καθώς και όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη συνιστάται να αποφεύγεται το κολύμπι επειδή είναι επικίνδυνο.
  • Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι προτού επιχειρήσουν να κάνουν βουτιές πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι βαθιά και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια.
  • Ο ήλιος, πλέον, έχει γίνει πολύ επικίνδυνος και πρέπει να προστατευόμαστε από αυτόν. Γι' αυτό το καπέλο, μια άσπρη μπλούζα καθώς και αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητα κατά την έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Η παραμονή στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να αποφεύγεται.
  • Οταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα τα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
  • Τα παιδιά που ψαρεύουν πρέπει να έχουν γνώση της σωστής χρήσης του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κ.λπ.) καθώς και να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα, ώστε να είναι ευδιάκριτα από τα διερχόμενα σκάφη, και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
  • Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.
Διακοπές στο βουνό

Κατάλληλο ντύσιμο:
  1. στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο,
  2. στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια,
  3. στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.
Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κ.λπ. καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες και να επιτηρούνται από ειδικούς, να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής, ώστε να αποφεύγουν τα ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
Καλό θα ήταν να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς πρέπει να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σ' αυτά.
Δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες ή κάτω από πέτρες όπου δεν έχουν ορατότητα γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα, όπως οι σκορπιοί.
Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους.
Σε περίπτωση που στην εξοχή τα παιδιά συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.ά., που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο, πρέπει να είναι προσεκτικά για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
Πρέπει να ελέγξουμε την περιοχή και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά για την επικινδυνότητά τους και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
Τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Οταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, πρέπει να τους εξηγήσουμε τη σωστή χρήση τους.
Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, π.χ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο να στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια καθώς και να κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί.
Τα παραπάνω τα γνωρίζουμε όλοι μας. Δυστυχώς, όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Ολοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη.
* Το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους, σε συνεργασία με τον κρατικό και ιδιωτικό φορέα.

Γυθείου 1Α, 152 31 Χαλάνδρι

Τηλ.: 210.6741.933, 210.6740.118, Fax: 210.6724.536

www.pedtrauma.gr, e-mail: info@pedtrauma.gr

No comments: