Sunday, July 6, 2008

ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤO ΚΛΙΜΑ

Ξεκινά τη Δευτέρα η κρίσιμη Σύνοδος

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η θεαματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, καθώς και η αλλαγή του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της G8, των πλουσιότερων χωρών στο κόσμο, που διεξαχθεί στην Ιαπωνία μεταξύ 7 και 9 Ιουλίου.

Διαμαρτυρόμενοι κατά της G8 φορούν μάσκες των πολιτικών ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έφθασε στην Ιαπωνία, το πρωί της Κυριακής, όπου θα λάβει μέρος για την συνεδρίαση της Ομάδα των Οκτώ, όπου δέχεται πιέσεις να αναλάβει δράση για το αδύναμο δολάριο.

Με βάση δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Γιομιούρι Σιμπούν η G8 θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει κυρίως την πιθανότητα άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, που εμποδίζουν τις πιο φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στα πλεονάσματα τροφίμων των πλουσίων χωρών.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ θα συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στη Χοκάιντο να αποθηκεύσουν σπόρους για ν' αντιμετωπισθούν καλύτερα οι μελλοντικές επισιτιστικές κρίσεις, τονίσθηκε από αρμόδιες πηγές. Η δημιουργία ενός συστήματος για την αποθήκευση σπόρων συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των ανωτάτων αξιωματούχων, που σχεδίασαν τις λεπτομέρειες της συνόδου της G8.

  • Στο 75% η συνεισφορά των βιοκαυσίμων στην άνοδο των τιμών

Άνοδο 75% των τιμών των τροφίμων, από το 2002, προκάλεσε η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδας Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για να μη δυσχεράνει τη θέση του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση μόλις 3% των τιμών των τροφίμων.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνεται άνοδο 140% ενός «καλαθιού» τιμών τροφίμων, μεταξύ 2002 και Φεβρουαρίου του 2008. Η έκθεση καταλήγει ότι «η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό 15% μόνον στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ανέρχεται σε ποσοστό 75%».

  • Πετρέλαιο

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007 και έχουν σημειώσει αύξηση κατά 50% από τις αρχές του χρόνου, γεννώντας φόβους για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και για βραδύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Την Πέμπτη το αμερικανικό ελαφρό αργό σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 145,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου μπρεντ άγγιξε τα 146,69 δολάρια σημειώνοντας επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ.

Τον Ιούνιο, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G8 δεσμεύθηκαν για μειώσεις της εγχώριας κατανάλωσης, μέσω ενεργειακής αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης «πράσινων» εναλλακτικών.

Με προεξάρχουσα την Ιταλία, η G8 επιθυμεί την επιβολή νέων περιορισμών στους κερδοσκόπους με στόχο τον έλεγχο των τιμών. Σχετική συζήτηση έγινε στο αμερικανικό Κογκρέσο και σχετική έκθεση θα δώσει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αργότερα εντός του 2008.

  • Προβλέψεις

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί από 85,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο φέτος σε 87,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Παράλληλα, στη φετινή έκθεσή της «Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου», η IEA κάνει λόγο για εύθραυστη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης το 2013, με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να ανέρχεται το 2012 σε 95,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην πλέον πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Reutres αναμένουν, στο προβλεπτό μέλλον, νέα άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι εκτιμήσεις τους σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις έκαναν λόγο για το ότι θα λάμβανε τέλος η ανοδική πορεία του αμερικανικού ελαφρού αργού το 2008 και ότι θα ετίθετο σε πτωτική τροχιά το 2009/2010.

Αντιθέτως, η Goldman Sachs, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με την εντονότερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, έχει προβεί στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

No comments: