Saturday, July 5, 2008

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ



Με την προεκλογική «ασπιρίνη των τριχίλιαρων», με τεράστιες εκτάσεις γης καμένες, με χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια αλλά και με δεκάδες νεκρούς απέμεινε ο νομός Ηλείας. Τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκάλεσαν οι περσινές φονικές πυρκαγιές είναι η μόνη πραγματικότητα διαρκείας.
*Ο Γ. Κόσσυφας, πρόεδρος της μαρτυρικής Αρτέμιδας, που θρήνησε 26 νεκρούς, μας λέει: «Εκτός από τα πενιχρά χρήματα που μοίρασαν στην αρχή δεν δόθηκε ούτε αποζημίωση της παραγωγής που καταστράφηκε (150 τόνοι λαδιού τον χρόνο στο χωριό μας) ούτε έγινε ανασύσταση των ελιών που κάηκαν».
*Σύμφωνα με τον νομάρχη Ηλέιας Χ. Καφύρα, «το σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες δεν προχωρεί και η επιχορήγηση για τα κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα είναι μικρή.
»Οι κτηνοτρόφοι έχουν να προμηθευτούν ζωοτροφές από τις 28 Φεβρουαρίου. Πλέον είναι ορατές οι οικολογικές συνέπειες από την βόσκηση στις καμένες εκτάσεις».
Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αγρότες να χάσουν τις περιουσίες τους, αφού η αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εξέπνευσε (στη Ζαχάρω έχουν γίνει τρεις πλειστηριασμοί σε αγρότες για χρέη προς τις τράπεζες ή τρίτους).
*Οι διαμαρτυρίες περιλαμβάνουν και την αντιπλημμυρική προστασία. Σε αυτοψίες της νομαρχίας στους ποταμούς Νέδα και Λάδωνα διαπιστώθηκε ότι οι εργολάβοι αντί να κάνουν τα απαραίτητα έργα προχωρούσαν σε απόληψη άμμου και χαλικιού (δηλαδή, κερδοφόρων υλικών...).
*Ο Γ. Λυμπέρης, πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και δήμαρχος Αμαλιάδας, αναφέρεται στην «αναγέννηση που υποσχέθηκαν και είναι ακόμα ζητούμενο. Δυστυχώς, τώρα δεν υπάρχουν εκλογές και έτσι η αποκατάσταση γίνεται με βραδείς ρυθμούς. Ειδικά μετά το σεισμό αρκετοί απελπίστηκαν και δεν καταθέτουν αιτήσεις για να φτιάξουν τα σπίτια τους». Οι δήμοι του νομού περιμένουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που τελικώς θα εξαγγελθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.
*Εκτός από την Ολυμπία, δεν πραγματοποιείται σοβαρή αναδάσωση των καμένων περιοχών. Ακόμη και οι δασεργάτες πληρώνονται με το σταγονόμετρο. Γι' αυτό οι τοπικοί φορείς ζητούν την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έχει συσταθεί για στήριξη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
*Ερωτήματα προκύπτουν και με την ροή των πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών: «Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα ποσά από τις δωρεές», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαλιάδας.

*Το σύνολο των καμένων εκτάσεων στην Ηλεία από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε 1.000.000 στρέμματα.

*Το 1/3 ήταν καλλιέργειες (3 εκατ. ελαιόδεντρα, 10.000 στρέμ. αμπέλια, 200.000 οπωροφόρα).

*Πάνω από 20.000 ζώα αποτεφρώθηκαν.

*Καταστράφηκαν 2.900 αγροτικά μηχανήματα.

* Κάηκαν 800 κατοικίες και άλλες τόσες αποθήκες και σταβλικές εγκατάστασεις.

*Την περίοδο 1987-2007, οι καμένες εκτάσεις ανά έτος, παρουσίασαν έξαρση τα έτη 1989, 1998, 2000 και 2007, δηλαδή κυρίως έτη εκλογών.

*Το 52,5% των πυρκαγιών στο νομό ξεκίνησε από δάση, ενώ εκδηλώθηκε κυρίως τις μεσημεριανές ώρες με έξαρση από 14.30 μέχρι 15.30.

*Σχεδόν το 45% αντιμετωπίστηκε μέσα στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο. Οι πυρκαγιές που έκαψαν τις μεγαλύτερες εκτάσεις ήταν εκείνες στις οποίες καθυστέρησε η επέμβαση (μεταξύ 30 λεπτών και μίας ώρας).

*Το 74% των πυρκαγιών στο νομό εκδηλώθηκαν σε υψόμετρο μέχρι 300 μέτρα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, σε δάση όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

*Τα δάση που την πληρώνουν περισσότερο είναι αυτά με χαλέπιο πεύκη (44%) και ακολουθούν εκείνα με πλατύφυλλα δέντρα (34,5%).

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 06/07/2008

No comments: