Thursday, August 28, 2008

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ


Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις, ενώ προσάρμοσε το κατώτατο ημερομίσθιο παγκόσμιας φτώχειας στο 1,25 δολάρια την ημέρα, από ένα δολάριο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα το 2005. Ωστόσο, ακόμη και με τους νέους υπολογισμούς, ο αριθμός των φτωχών δεν θα ξεπεράσει τα 1,9 δισεκατομμύρια του 1981, γεγονός που υποδεικνύει πρόοδο στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Οι νέοι υπολογισμοί στηρίζονται σε στοιχεία τιμών σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η αναθεώρηση του ορίου φτώχειας δείχνει ότι το κόστος ζωής στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι υψηλότερο από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις. Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσκόπηση σε 675 νοικοκυριά σε 116 χώρες. «Οι νέοι υπολογισμοί συνιστούν σημαντική πρόοδο στα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχιας επειδή στηρίζονται σε πολύ καλύτερα στοιχεία τιμών που εξασφαλίζουν ότι τα όρια φτώχειας είναι συγκρίσιμα σε όλες τις χώρες» δήλωσε ο Μάρτιν Ραβάλιο, διευθυντής του τμήματος Ερευνών Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έχουν και αυτά βελτιωθεί σε ότι αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα και την ταχύτητα επεξεργασίας τους».
Παρά το ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος έχει πολύ περισσότερους φτωχούς κατοίκους από τις εκτιμήσεις, ο Τζάστιν Λιν, επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς Οργανισμού θεωρεί ότι ο κόσμος θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους μείωσης της φτώχειας στο μισό μέχρι το 2015, σύμφωνα με τους στόχους της χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Ταυτόχρονα όμως, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων και ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θα πρέπει να διατηρήσει τις υποσχέσεις παροχής βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο.
Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται λίγο πριν από την έκθεση προόδου των στόχων χιλιετίας του ΟΗΕ που θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο μήνα σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού.
Ενώ οι περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενες κόσμου έχουν καταφέρει να μειώσουν τα επίπεδα φτώχειας, η κατάσταση της χώρες της υπό-Σαχάριας Αφρικής, της φτωχότερης περιοχής του κόσμου, δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου ορίου φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 380 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας στην περιοχή αυτή, σε σύγκριση με τα 200 εκατομμύρια του 1981.
Σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, η φτώχεια έχει μειωθεί σημαντικά. Στην ανατολική Ασία, που περιλαμβάνει και την Κίνα, το ποσοστό των φτωχών μειώθηκε στο 18% το 2005 από 80% το 1981, όταν η περιοχή αυτή ήταν η φτωχότερη του κόσμου. Στην Κίνα, ο αριθμός των κατοίκων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας μειώθηκε στα 207 εκατομμύρια το 2005 από 835 εκατομμύρια το 1981.
Αντίστοιχα, στη νότια Ασία, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε στο 40% από 60%, την περίοδο 1981-2005, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των φτωχών σε αυτή την περιοχή, που υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια το 2005.
Στην Ινδία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα αυξήθηκε σε 455 εκατομμύρια το 2005 από 420 εκατομμύρια το 1981, αν και το ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού μειώθηκε από 60% σε 42%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι σε πολλές άλλες περιοχές η κατάσταση είναι σημαντικά καλύτερη, όπως στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη και πρότεινε την προσαρμογή του κατώτατου ορίου φτώχειας στα 2 δολάρια την ημέρα, για αυτές μόνο τις περιοχές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

No comments: