Wednesday, September 24, 2008

70.000 φωνές τραγούδησαν για το πράσινο

Πάνω από 70.000 άτομα όλων των ηλικιών απ' όλη την Ελλάδα, τραγούδησαν χθες «μαζί για το πράσινο και τη ζωή», στο Καλλιμάρμαρο, κατά τη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΚΑΪ, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μελωδία», με τη συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών. Τη μεγαλειώδη μουσική παράσταση σκίασε η ανεξήγητη απαγόρευση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή της τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2008]

Της Έλενας Καρανάτση

Κατάμεστο το Παναθηναϊκό Στάδιο χθες το βράδυ, στη συναυλία που διοργάνωσαν ο ΣΚΑΪ, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ο Μελωδία, έστειλε ένα βροντερό μήνυμα για τη διάσωση και την προστασία των δασών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 70.000 άτομα, οι οποίοι τραγούδησαν μαζί με τους 15 καλλιτέχνες. Η συναυλία άνοιξε συμβολικά με το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», της θεάς της άνοιξης και του πρασίνου, που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη.

Η συναυλία, με τίτλο «Μαζί τραγουδάμε για το πράσινο, τραγουδάμε για τη ζωή», είχε χθες σύμμαχο τον καλό καιρό, μετά τις προχθεσινές βροχές, γεγονός που επέτρεψε σε πολίτες κάθε ηλικίας να κατακλύσουν κυριολεκτικά το Παναθηναϊκό Στάδιο, μην αφήνοντας κυριολεκτικά ούτε γωνιά του χωρίς κόσμο.

Η προσέλευση του κοινού ξεκίνησε από πολύ νωρίς, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας. Οι πύλες του Σταδίου άνοιξαν στις 6.30 μ.μ. δίνοντας την ευκαιρία στους πρώτους υπομονετικούς 300 θεατές να πιάσουν τις «καλές θέσεις». Η νεολαία γέμισε με τη ζωντάνια της την «αρένα» μπροστά στην εξέδρα. Εκεί και φοιτητές που αγαπούν την καλή ελληνική μουσική, αλλά διαθέτουν και ευαισθησία οικολογική. «Από την αρχή μάς είχε ευαισθητοποιήσει η περιβαλλοντική εκστρατεία του ΣΚΑΪ. Βεβαίως ήταν και μεγάλο δέλεαρ η συμμετοχή τόσων σπουδαίων ερμηνευτών», είπε στην «Κ» ο Νίκος, πρωτοετής φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής. Αξιοσημείωτη ήταν και η προσέλευση κατοίκων της περιφέρειας, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, αλλά ακόμα και από τα πιο μακρινά σημεία της Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτό που σκίασε τη χθεσινή μεγαλειώδη μουσική παράσταση ήταν η ανεξήγητη απαγόρευση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή της τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας από τον ΣΚΑΪ TV, το κανάλι δηλαδή που τη διοργάνωνε! Παρά το γεγονός ότι ο ΣΚΑΪ είχε μεριμνήσει να λάβει ευθύς εξ αρχής την απαραίτητη άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, την οποία είχε επισυνάψει στην αίτησή του προς την ΕΟΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μίνως Κυριακού δεν την υπέγραψε ποτέ και έτσι μέχρι και την τελευταία στιγμή απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες για τη χορήγηση άδειας βιντεοσκόπησης.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, θα μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια προφορική εντολή, για ένα τόσο σημαντικό σκοπό. Η τηλεοπτική μετάδοση θα επέτρεπε, μέσω διαφημίσεων, να αυξηθούν τα έσοδα που θα δοθούν στο Ταμείο Δασών.

Λίγο πριν από τη έναρξη της συναυλίας μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, το οποίο είχε παρεμβατικό χαρακτήρα καθώς αναφέρθηκε στις τραγικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις περυσινές φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Οσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος της χθεσινής μαγικής βραδιάς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τη σκηνή μοιράστηκαν οι Χ. Αλεξίου, Γ. Ανδρέου, Στ. Κραουνάκης, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Μητροπάνος, Μ. Μητσιάς, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Β. Πορτοκάλογλου, Δ. Σαββόπουλος, Μπ. Στόκας, Δ. Τσακνής, Ε. Τσαλιγοπούλου, Μαρία Φαραντούρη.

Είναι η δεύτερη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο ΣΚΑΪ, μετά την αντίστοιχη που πραγματοποίησε το 1993 για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη συναυλία, καθώς επίσης και από τον ραδιομαραθώνιο θα διατεθούν στο Ταμείο Δασών.

No comments: