Wednesday, September 24, 2008

Ικανοποίηση για τη ζωή στην Αθήνα, οργή για το νέφος

Ικανοποιημένοι που ζουν στην Αθήνα δηλώνουν οι κάτοικοί της παρά τα μύρια γνωστά και ως επί το πλείστον ανεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ζωή στις πόλεις, τόσο στην ίδια την Ένωση όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα βασίζεται στη συλλογή απειρίας δεικτών που μετρούν σχεδόν κάθε παράμετρο της ζωής και λειτουργίας 321 πόλεων απανταχού της Ευρώπης, αλλά και σε σφυγμομέτρηση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε ορισμένες από αυτές για τις απόψεις τους για την ίδια τους την πόλη. Συνολικά περίπου οι δύο στους τρεις κατοίκους της Αθήνας δηλώνουν «ικανοποιημένοι» από τη ζωή τους στην πρωτεύουσα, ενώ αντιθέτως ο ένας στους τρεις δείχνει να το έχει μετανιώσει. Κυριότερη εστία οργής παραμένει φυσικά ο έτερος κάτοικος της πόλεως το... νέφος, με τους 9 στους 10 να θεωρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μείζον ζήτημα, με δεύτερο ανεπίλυτο πρόβλημα αυτό του θορύβου…

Ειδικά η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει όμως και ένα άλλο γνώρισμα που δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε κλιματολογικούς παράγοντες: όπως παρατηρεί η Επιτροπή, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και επαρκούς υποδομής στις μεταφορές, παρά το όσα έγιναν ελέω Ολυμπιακών, δημιουργεί οξύτατα προβλήματα και σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Μια άλλη παράμετρος της ζωής στις πόλεις που συχνά-πυκνά έρχεται στην επικαιρότητα είναι εκείνη της εγκληματικότητας, όμως εδώ η εικόνα είναι πιο σύνθετη σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η οποία παραμένει πόλη χαμηλής εγκληματικότητας σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως αν συγκριθεί, π.χ. με τις Βρυξέλλες, την πανευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μεταξύ πολλών άλλων και των διαρρήξεων…

Περνώντας στην οικονομία ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αθήνας, που λίγες σχετικά πόλεις μοιράζονται είναι η μεγάλη εσωτερική διαφοροποίηση στην ανεργία: η πρωτεύουσα, εξηγεί η Επιτροπή, μαζί με το Αμβούργο χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη σαφώς διακριτών περιοχών ή γειτονιών που έχουν εξελιχθεί σε πραγματικά «γκέτο» ανέργων… Ενα ακόμη πρόβλημα της ελληνικής πρωτεύουσας είναι η μετανάστευση - η Αθήνα ανήκει στις 10 πρώτες «διεθνοποιούμενες» πόλεις, όπως τις χαρακτηρίζει η έρευνα της Επιτροπής.

[+] ΓPAΦHMA

No comments: